Kolonáda Solného a Lučního pramene a pramen Adler ve Františkových Lázních

Několik pramenů minerálních vod na východě města


Na východě Františkových Lázní mají hosté k dispozici dlouhou budovu - pavilony Solného a Lučního pramene, které jsou spojeny kolonádou. Kromě nich ještě před budovou vyvěrá pramen Adler. 

Solný pramen byl objeven r. 1817. Má mineralizaci 2960 mg/l a obsah oxidu uhličitého 2180 mg/l. Od ostatních pramenů ve městě se odlišuje vyšším podílem NaCl (sůl kuchyňská), což jej předurčuje k inhalacím a kloktání při léčbě horních cest dýchacích. 

Luční pramen byl objeven r. 1837. Má mineralizací 3440 mg/l a obsah oxidu uhličitého 2570 mg/l. Má skvělou chuť. Lázeňští lékaři jej ordinují při léčbě trávicí soustavy jako pitnou kúru. 

Pavilon byl postaven r. 1843 podle projektu ing. Wachtela v klasicistním stylu. Střední část je jednopatrová, trakty po stranách jsou příčné, symetricky řešené podle hlavní osy, střední část je kryta sedlovou střechou. Člení ji čtyři toskánské pilastry, které nesou kladí a tympanon tvaru tupoúhlého rovnoramenného trojúhelníku. Okna v přízemí jsou pravoúhlá, v patře je jedno půlkruhové a po stranách dvě slepá kruhová. Boční křídla člení sdružené toskánské pilastry. Boční příčné trakty mají niky s vázami. Interiér je zdobně, ale zároveň jednoduše členěn rámováním, pilastry a nikami. Kolonáda má plochý strop s fabiony. Nad prameny jsou ploché kopule. 

Na konci roku 2022 byla budova přístupna jen částečně vzhledem k rekonstrukcím. 

Pramen Adler vyvěrá naproti kolonádě, ale na rozdíl od Lučního a Solného pramene jej nelze ochutnat. Můžete jen pozorovat bubliny oxidu uhličitého v prosklené pramenné váze (ta je v zimě zakryta). Mineralizace pramene Adler, který se používá ke koupelím, činí 3160 mg/l a obsah oxidu uhličitého 1800 mg/l. 

Busta dr. Adlera, zakladatele lázní (1753 - 1809) od sochaře Karla Wilferta, stojí hned u pramene na podstavci z čeveného syenitu a zhotovena je z carrarského mramoru. Umístění a zhotovení navrhl starosta města Gustav Wiedermann, k realizaci došlo r. 1902. 

Okolí pramenů Solného, Lučního a Adler tvoří krásný lesopark lákající k procházkám. 


Podle:

lázeňský pavilón Solného a Lučního pramene - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 16. 8. 2023

socha zakladatele lázní Dr. B. Adlera - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 16. 8.2023

Janoška, M. (2011): Minerální prameny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku,  Academia Praha, s. 107, 108 




Umístění

GPS souřadnice

50°6'56.202"N, 12°21'20.632"E

Adresa

Františkovy Lázně 351 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Františkovy Lázně
Nadmořská výška
435 m.n.m.
Základní číselné údaje
Solný pramen má mineralizaci 2960 mg/l a obsah oxidu uhličitého 2180 mg/l. Luční pramen má mineralizací 3440 mg/l a obsah oxidu uhličitého 2570 mg/l Mineralizace pramene Adler činí 3160 mg/l a obsah oxidu uhličitého 1800 mg/l. Kolonáda byla postavena r. 1843. Busta dr. Adlera pochází z r. 1902.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Františkovy Lázně nebo do žel. zast. Františkovy Lázně - Aquaforum. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ve Františkových Lázních je centrální zastávkou místo s názvem Františkovy Lázně, městské sady. Dostanete se sem z okolních obcí i měst, nejvíc spojů jezdí z Chebu, a to v pracovní dny i o víkendu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na několika místech, např. na Parkovišti jih (50°6'48.745"N, 12°20'55.631"E), neplacené stání můžete využít u železniční stanice (stav r. 2022). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme Parkoviště jih. 

Přístup pěšky

Kolonádu Solného a Lučního pramene i pramen Adler najdete velmi snadno ve východní části Františkových Lázní. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příchod pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Viz příchod pro pěší. Vstup do kolonády je bezbariérový jen na severním konci u Solného pramene, u Lučního nikoliv. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu