Le Cran d´Escalles

Krásné skály u moře na francouzském pobřeží Lamanšského průlivu


Opálové pobřeží Francie, mezi Calais a Boulogne-sur-Mer u Lamanšského průlivu je krásnou ukázkou, jak nádherná krajina dokáže přitáhnout mnoho turistů a přitom zůstat takřka bez komerčních vlivů. 

Předně je nutno podotknout, že pobřežní skály tady nejsou geologicky budovány z opálu, název získaly podle opálové barvy, ale i tady nepanuje jednoznačný názor, která to vlastně je - šedá, bílá, při západu slunce žlutá až oranžová. Je pravdou, že kameny ve skalách "hází" odlesky, v nichž obyvatelé krajiny u Calais při pojmenování pobřeží mohli vidět opály. 

U obce Escalles dosahují vápencové skály (útesy) výšky kolem 30 m. Linie pobřeží má jednotvárný, takřka přímý průběh. Od obce vede k moři silnička, pro kterou její stavitelé zvolili také rovný průběh kolmý na pobřežní linii. U moře silnička klesá až k hladině v mohutném zářezu, který je atrakcí sám o sobě. Když sestoupíte k moři, záleží, v jaké denní době přijdete. Při přílivu hladina dosahuje takřka ke spodní hraně skal, při odlivu je odkryta značná část mořského dna. Vzniklá pláž je částečně písčitá, částečně kamenitá. Ve studených vodách se koupou spíše milovníci otužování, ale v horkých dnech i tady bývá dost obsazeno. 

Od vyústění silničky se otevírá nádherný výhled na obě strany, kde se do dálky táhne linie útesů. 

A komerce?

Téměř žádná. Jedinou civilizační vymožeností je parkoviště na horní hraně útesu, dolů k moři se autem nedostanete, takže zářezem turisté chodí pěšky. A dalším civilizačním jevem je zbytek vojenského bunkru. A konečně - pokud se chcete "komerčně" ubytovat, nenajdete tady luxusní velkokapacitní hotely. Ve všech vesnicích tady mají obyvatelé otevřen docela slušný počet vilek, apartmánů nebo opravených zemědělských usedlostí. Také můžete složit hlavu ve stanu či karavanu, protože tábořiště a odstavná stání jsou tady zřízena snad v každé vesnici. 

Podrobnější informace najdete i na obecních stránkách https://www.escalles.fr/.



Umístění

GPS souřadnice

50°55'17.691"N, 1°42'8.370"E

Adresa

Escalles 62179

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 30 m.n.m.
Základní číselné údaje
Skály v lokalitě Le Cran d´Escalles dosahují výšky asi 30 m.
Kategorie chráněného území
Parc naturel rérional des Caps et marais d´Opale

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Calais - Ville, která je konečnou pro klasické vlaky. Má hlavové uspořádání kolejí a nachází se v centru města. Stanice Calais pro nakládku aut a autobusů před jízdou tunelem se nachází jihozápadně od centra. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem z Calais do zastávky Escalles.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem jeďte od vesnice Escalles k pobřeží, kde zaparkujte. Dolů k moři musíte pěšky. Pokud nebude místo k parkování na pobřeží, pak musíte vzít zavděk velkým parkovištěm na západním konci obce a asi 500 m dojít pěšky. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ke skalám platí zákaz vjezdu autobusů a karavanů. Značka je umístěna hned u výjezdu z obce. Bus musí parkovat v obci nebo na jejím západním okraji.  

Přístup pěšky

Jděte od obce Escalles od parkoviště po rovné silničce 500 m na západ, silnice na svém konci klesá hlubokým zářezem k moři. Pokud se vám podařilo dojet až k útesům, pak pěšky půjdete jen úsek v zářezu. 

Podél útesů v Escalles vede oblíbená stezka Route Littoral, kterou je možno absolvovat jako akci na několik dní s přespáváním v tábořištích a kempech. Téměř v každé vesnici na pobřeží se nějaký nachází. 

Příjezd na kole, parkování kol

Skály a pláž v Escalles jsou na kole dobře dostupné. Přes vesnici Escalles vede cyklotrasa, která kopíruje pobřeží a má častý průběh mimo provoz motorových vozidel. Přímo v Escalles ale vede po silnici. 

Poznámky pro vozíčkáře

Od horní hrany útesů vede k moři zářezem silnička se značným sklonem a nerovnostmi. Zvládnete ji jedině s fyzicky zdatným doprovodem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu