Jívový rybník

Vodní plocha v lesích mezi Nymburkem a Mladou Boleslaví


V rovině a ploché pahorkatině České tabule mezi Nymburkem a Mladou Boleslaví převládá krajina se zemědělskou půdou, lesů je zde málo. Výjimku tvoří území mezi vesnicemi Ledce, Jabkenice, Loučeň a Mcely, kde smíšené porosty tvoří příjemně velké plochy souhrnně zvané Svatojiřský les. Dokonce jsou tady i rybníky, takže ostrov lesů mezi krajinou vytvořenou zemědělskými technokraty je více než dokonalý. 

Jívový rybník nebo též Jívák je umělou vodní plochou na území obce Loučeň, která ale zapadá přirozeně do lesní krajiny a vyvolává romantické představy. 

Ve 20. letech 20. století sem začali jezdit trampové z Nymburka, vznikla tady trampská osada a r. 1926 Jívácký osadní klub. Prvním šerifem byl Jan Bártl z Nymburka. Majitel polesí Alexander Thurn-Taxis nechal postavit na hrázi rybníka dřevěnou restauraci s tančírnou, kabiny pro koupaliště a několik chat, které pronajímal. Několik parcel k další výstavbě chat prodal. Na Jíváku začal kvést bohatý sportovní a kulturní život.

R. 1944 území zabrala německá armáda, v sousední oboře byl vybudován muniční sklad, vojáci obsadili všech 19 soukromých chat. Velení bydlelo na malém zámku Loučeň a ve vile Pinkaska. Jan Bártl byl vězněn v lágru v Braunschweigu a zahynul při pochodu smrti 22. 4. 1945 u Wolfenbüttelu. Když se osadníci po válce vrátili do chat a k táborovým ohňům, postavili mu malý kamenný památník. 

Socialistický režim potřeboval mít nad trampy kontrolu a proto Jívácký osadní klub začlenil pod nově vzniklý Klub dopravy a spojů Revolučního odborového hnutí Nymburk. Pod jeho vedením byla u Jíváku vybudována velká letní scéna, kde se o nedělích od května do září konala různá představení a koncerty známých umělců. Ke cti pořadatelů je nutno uznat, že jimi organizovaná představení měla vysokou návštěvnost a že divácí přicházeli pěšky nebo přijížděli na kolech, nikoli v autech. 

Po roce 1968 si zde Waldemar Matuška zavtipkoval na adresu okupačních vojsk a kulturní akce byly na Jíváku zakázány. Místní chataři si ale oddechli, k rybníku se vrátil klid. Místo letní scény se pořádaly nohejbalové turnaje, recesistické akce a táboráky, děti a hrstka příchozích se koupala v rybníce. 

Po roce 1990 byl Jívácký osadní klub obnoven a stal se správcem chatové osady. Stará knížecí restaurace se změnila na Lovecký hotel Jívák. Na jižním břehu rybníka byla založena pláž. Lidé se tady opravdu koupají, i když kvalitu vody nikdo nekontroluje. Hotel má jen omezený počet lůžek, takže žádné velké nájezdy "civilizace" se nekonají. Převládají pěšáci, cyklisté, houbaři a milovníci přírody. Chcete-li si vyléčit nervy, jeďte do hotelu Jívák. Anebo se jen toulejte místními lesy.



Podle:

Romantický Jívák dál přitahuje turisty, cyklisty a milovníky přírody - Novinky, 31. 12. 2023




Umístění

GPS souřadnice

50°16'34.565"N, 14°59'33.144"E

Adresa

Patřín
Loučeň 289 37

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Patřín
Nadmořská výška
240 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rybník zaujímá plochu asi 2,3 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Čachovice na trati Nymburk - Mladá Boleslav.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Po silnici, která vede blízko rybníka, není vedena žádná linka autobusů. Jeďte buď do Vlkavy nebo do Loučeně, odkud pokračujte pěšky. 

Příjezd osobním autem, parkování

Dojet lze k hotelu Jívák, kde je malé parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus k rybníku nemůže přijet. Pokud tady vedoucí akce naplánuje výlet, pak nejlepší variantou je nechat účastníky vystoupit na křižovatce severně od rybníka a nechat je jít k hotelu a pak po červené značce do Loučeně, kde autobus počká. 

Přístup pěšky

Okolo rybníka vede červená značka Milovice - Všejany - Jívový rybník - Loučeň - Jabkenice - Dobrovice - Mladá Boleslav. Velmi zajímavý výlet, 40 km, díky přespání v hotelu Jívák možno rozložit na 2 dny. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jižně od rybníka vede po tělese staré železniční trati hezká cyklostezka Taxis. K rybníku je možno přijet na kole z více směrů. 

Poznámky pro vozíčkáře

Rybník je přístupný pro vozíčkáře, kteří si vezmou doprovod, hotel nikoli. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu