Porte d´Aval

Mohutná skalní brána v Étretatu na Alabastrovém pobřeží v Normandii


Étretat je pravděpodobně nejhezčím místem na fracouzském Alabastrovém pobřeží. 

Asi 140 km dlouhý pás útesů lemujících sever Francie je výjimečným fenoménem. Geologicky ale s alabastrem nemá společného nic. Jak víme, alabastr je forma sádrovce, ale útesy v Normandii na Alabastrovém pobřeží jsou budovány křídou, v níž se jako příměs objevují velké pazourkové balvany. Dále víme, že mezi geology není jednotný názor, jak pazourek, tvrdý křemen obsahující nerost vlastně v přírodě vzniká, zato celkem dobře víme, že křída je forma vápence. Název pobřeží Alabastrové vznikl podle barevného vjemu bílé barvy útesů a "alabastrovému" lesku pazourkových balvanů. 

Křída je měkká, takže útesy v Normandii celkem dobře podléhají erozi, mění tvar a občas se některý z nich zřítí do moře. 

A ještě dodejme, že školní křída se nevyrábí z křídy - tedy z přírodní horniny. Výrobní surovinou pro školní křídu je nerost zvaný kaolinit. 

Eroze také měla rozhodující podíl na vypreparování výjimečných tvarů pobřeží u Étretatu. Do moře jako poloostrovy tady hned na třech místech vybíhají útesy, v nichž vnější geologické síly (říční eroze a mořský příboj) vypreparovaly skalní brány a jednu ostrovní skalní jehlu. 

Brána na sever od města se jmenuje Porte d´Amont, brána západně od pláže nese označení Porte d´Aval a brána jihozápadně od města má název Manneporte

Pojďme se podívat na Porte d´ Aval.

Čeká nás krátké stoupání po upraveném chodníku od západního konce pláže. Již během výstupu můžeme obdivovat famozní výhledy na městečko, pláž i protilehlý útes Porte d´Amont. 

Polokruhový výhled z vrcholu útesu návštěvníkovi vyrazí dech. K pohledu na pláž směrem severním a východním se přidá pohled na rozeklané útesové stěny a dále na skalní jehlu L´Aiguille ledabyle "zapíchlou" v mořské vodě a především na obrovitou skalní bránu Manneporte odtud 500 m jihozápadně. Fantazie.

Na útesu je zábradlí. Dbejte osobní bezpečnosti a nechoďte na okraje skalních stěn. Eroze je často nevyzpytatelná. 


Umístění

GPS souřadnice

49°42'25.998"N, 0°11'37.445"E

Adresa

Étretat 76790

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 50 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Fécamp, pak pokračujte pěšky 17 km po GR 21 nebo autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte busem linkou Le Havre -  Fécamp do zastávky Étretat, Mairie.

Příjezd osobním autem, parkování

V Étretatu je několik parkovišť. Při nízké návštěvnosti můžete najít místo blízko moře, v rekreačních špičkách budete parkovat patrně daleko od počátku vycházky na útesy

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusy mají vyhrazené stání na 49°42'17.559"N, 0°12'33.140"E.  

Přístup pěšky

Z centra městečka jděte k pláži, na ní doleva a pak vzhůru. Celkem asi 800 m. 

Doporučujeme také  pěší putování po útesech po stezce GR 21 s přespáváním v kempech. Začít může např. v Tréportu a skončit v Le Havre (celkem 180 km). Nevyzkoušeli jsme to, ale má se jednat o výjimečný zážitek. 

Příjezd na kole, parkování kol

Étretat a okolí není příliš nakloněno cyklistům. Cyklostezky pro běžný provoz na pobřeží, jinde ve Francii běžné, v obci  nejsou. Ale je tady vyznačeno několik zajímavých cyklotras. Na útesy ale žádná nevede. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol útesu Porte d´Aval je pro vozíčkáře nedostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu