Soutok Svratky a Jihlavy

Svratka pod soutokem s Jihlavou ústí do Střední Novomlýnské nádrže


Do řeky Svratky se těsně před svým ústím do Střední Novomlýnské nádrže vlévá zprava řeka Jihlava. Soutok se nachází v rovinaté oblasti Dyjskosvrateckého úvalu

Od pramene k soutoku vody Svratky urazí 174 km, vody Jihlavy ještě více, a to 184,5 km. Kdyby naši předci znali délky obou řek od premanů k soutoku, mohli řeku pod soutokem klidně nazvat Jihlavou a nikdo by se tomuto názvu nedivil. 

Hladiny obou řek na soutoku jsou silně ovlivněny vzdutím Střední Novomlýnské nádrže. Před její výstavbou spojené vody Svratky a Jihlavy pokračovaly asi 2 km lužním lesem a pak se vlévaly zleva do Dyje. Po výstavbě vody vzdutého jezera  zatopily soutok Dyje a Svratky a zdvihly hladinu proti proudu na Svratce tak, že od soutoku Svratky a Jihlavy spojené vody těchto řek urazí k ústí do umělého jezera na Dyji jen kilometr. 

Svratka i Jihlava mají těsně před soutokem téměř shodný charkater toku. Voda v nich proudí pomalu v regulovaném korytě, podél něhož jsou vybudovány protipovodňové hráze. 

Ačkoli obě řeky zcela ztratily přírodní charakter, výlet k jejich soutoku pěšky nebo na kole je docela hezkou záležitostí. Při chůzi nebo jízdě podél řek využijete výhodně tělesa umělých hrází. Pohledově příjemné jsou uměle vybudované mokřady u soutoku na levém břehu Svratky. 


Podle:

Jihlava (řeka) – Wikipedie (wikipedia.org), 5. 4. 2024

Svratka – Wikipedie (wikipedia.org), 5. 4. 2024


Umístění

GPS souřadnice

48°54'46.009"N, 16°36'19.261"E

Adresa

Ivaň 691 23

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Ivaň
Nadmořská výška
170 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Pouzdřany a pak pokračujte pěšky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem se můžete dopravit do Ivaně, Pouzdřan nebo do Pasohlávek k Aqualandu Moravia. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete zaparkovat u Aqualandu Moravia, v Ivani nebo na jižním konci Pouzdřan. Tady lze jet v souběhu s modrou značkou k Pouzdřanskému rybníku. Není sem zákaz vjezdu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus můžete zaparkovat u Aqualandu Moravia, v Ivani nebo v Pouzdřanech. 

Přístup pěšky

Z Poudřan: po modré značce na most přes Svratku a za ním po protipovodňové hrázi vlevo (ale po pravém břehu). Z žel. zast. Pouzdřany asi 4,5 km, ze vsi o 1 km méně. 

Z Ivaně: podél řeky Jihlavy po hrázi. Je jedno, který břeh využijete, ale od mostu s modrou značkou jděte po levém břehu. Cca 3,2 km.

Od Aqualandu Moravia: jděte po asfaltové cyklostezce po modré značce směr Pouzdřany a za mostem přes Jihlavu jděte vpravo (ale po levém břehu). Cca 4 km.   

Příjezd na kole, parkování kol

Všechny cesty popsané pro pěší jsou vhodné i pro kola. Závěrečný úsek je travnatý vhodný jen pro terénní kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Přístupovou asfaltku od Pasohlávek nebo od Ivaně doporučujeme jako velice vhodný výlet pro vozíčkáře. Od mostu na Jihlavě se ale k soutoku už budete dostávat hůř, protože povrch hráze je tu sice rovinatý, ale travnatý. Zvládnete ho jen s fyzicky dobře vybaveným doprovodem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu