Prameny v Zakrosu

Výrazné zdroje vody ve vnitrozemí východní Kréty


U horního okraje zástavby vesnice Zakros na východě Kréty vyvěrá mohutný pramen, který místní nazývají Epano nebo Epano Zakros. Zásobuje životodárnou kapalinou velké území vesnice i samoty pod ní až k osadě Kato Zakros. Vody je takové množství, že stačí i k zavlažování zemědělských pozemků. Je pochopitelné, že na povrchu se jí po umělém odebrání objeví již jen malé množství. 

Srážková voda ve vnitrozemí ostrova proniká propustnými vápenci, až narazí na nepropustné metamorfované horniny - fylity a kvarcity. Po nich stéká podzemními prostorami až k povrchovému svahu a stává se vodou pramenitou. 

Kromě výrazného pramene nad horním okrajem Zakrosu se můžete zastavit i u pramene vyvěrajícího u silnice pod vesnicí ve směru na Palaikastro (35°6'55.160"N, 26°13'9.348"E). Oba vývěry - horní i dolní - jsou ukryty v příjemné zeleni keřů a stromů. 


Umístění

GPS souřadnice

35°6'53.770"N, 26°12'42.157"E

Adresa

Zakros
Sitia 72300

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
286 m. n. m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Tištěné průvodce a mapy sice tvrdí, že do Zakrosu jezdí autobusy společnosti KTEL, nám se je však nepodařilo potvrdit (https://www.ktelherlas.gr/en)


Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze dojet na menší parkoviště v horní části Zakrosu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus se do horní části Zakrosu nedostane. Některé typy vozů by se možná úzkými uličkami protáhly, ale na konci cesty se vůz neotočí. 

Přístup pěšky

Od místa, kde necháte auto, půjdete po rovném chodníčku asi 200 m. Přes parkoviště vede dálková trasa E4 napříč Krétou v západovýchodním směru. 

Příjezd na kole, parkování kol

Od parkoviště k pramenu musíte jít pěšky, kolo nechat na parkovišti nebo ho vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

S pomocí doprovodu se od parkoviště k prameni dostanete celkem dobře. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu