Hardeggská vyhlídka

Monumentální výhled z českého území na město a hrad Hardegg


Nad řekou Dyjí v Národním parku Podyjí je několik nádherných vyhlídkových míst. Hardeggská vyhlídka je jedna z nejpůsobivějších. Pokud si předem neuděláte nějakou představu o kvalitě zážitku, budete příjemně překvapeni. Z české strany se totiž výhled objevuje poměrně náhle a je skutečně fascinující. Dole pod vyhlídkou proudí Dyje sevřena prudkými stráněmi se skalami, na druhém břehu už je Rakousko a malé město Hardegg s monumentálním hradem.

Vyhlídka byla postavena již r. 1885. Říkalo se jí Luitgardina. R. 1990 po pádu želené opony ji Rakušané znovu vybudovali a darovali ji Správě NP Podyjí.

Podle:

http://www.hrady.cz/?OID=2427, 10. 8. 2015



Umístění

GPS souřadnice

48°51'26.723"N, 15°51'39.676"E

Adresa

Horní Břečkov 671 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Čížov
Nadmořská výška
390 m.n.m.
Základní číselné údaje
Původní vyhlídka byla postavena r. 1885. Nová výstavba proběhla r. 1990. Převýšení nad hladinou Dyje činí 110 m.
Kategorie chráněného území
Národní park Podyjí, I. zóna

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší rozumně použitelnou železniční stanicí je Znojmo. Za výchozí bod můžete také použít rakouskou železniční stanici Retz.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Znojma: jeďte autobusovou linkou 817 a vystupte na konečné v Čížově. Provoz je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendech jede jen několik spojů.

Z Retzu: jeďte od nádraží autobusovou linkou Postbus. Vystupte na zastávce Hardegg, Burg. Dolů do městra autobusy nejezdí. Provoz je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendech jede jen několik spojů. Viz též http://fahrplan.oebb.at/bin/query.exe/dn?L=vs_postbus

Příjezd osobním autem, parkování

Pokud přijedete z České republiky, pak auto musíte nechat na odstavném místě již severně od Čížova a pak pokračovat pěšky.

Pokud přijedete z Rakouska, autem můžete parkovat buď u hradu Hardegg při hlavní silnici nebo zajet parkovat dolů do městečka.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat buď severně od Čížova nebo v Hardeggu pod hradem.

Přístup pěšky

Z Čížova: jděte víceméně stále na jih po silnici nejdříve přes vesnici, pak mezi poli a lesem. Nezapomeňte odbočit vpravo těsně před vyhlídkou. Modrá turistická značka. Únavný pochod po silnici 3,5 km.

Z Hardeggu: jděte přes hraniční přechod do České republiky a po silnici s modrou značkou vzhůru. Podle směrovek pak odbočte vlevo na vyhlídku. Pokud v Hradeggu parkujete dole ve městečku, pak jen 2 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo vyhlídky vede silnice se zeleně značenou cyklotrasou, k vyhlídce samotné je třeba kolo vést.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře není vyhlídka dostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu