Heukuppe

Nejvyšší hora rakouského pohoří Raxalpe


Pohoří Rax (nebo též Raxalpe) v Rakousku má podobu obrovité vápencové kry s velmi strmými skalnatými okraji. Povrch kry tvoří souvislé vápencové plochy, které jsou na mnoha místech pokryty mohutnými závrty. Kra je na některých místech přerušena sedly, nejvyšší body kry dosahují téměř do 2000 metrů nad mořem, jen hora Heukuppe tuto hranici o 7 metrů převyšuje. 

Hora je travnatá, poněkud jednotvárná, nejsou zde žádné možnosti občerstvení ani úkrytu před nepohodou, jen na samotném vrcholu se tyčí malý zbytek stavby. 

Pokud přicházíte na Heukuppe od jihu, pak musíte překonat strmý, skalnatý okraj kry s převýšením až 1000 metrů. Turistické pěšiny tudy vedené mají často charakter zajištěných cest (Klettersteig či via ferrata). Jedinou cestou od jihu, relativně pohodlnou je trasa z parkoviště Preiner Gscheid Edelweißhütte okolo chat Waxriegelhaus a Karl-Ludwig-Haus. 

Z vrcholu se naskytne vynikající kruhový rozhled. Nejzajímavější je patrně pohled na blízkou horskou skupinu Schneeberg. 

Vrchol Heukuppe leží ve velehorách, kde mohou nastat náhlé změny počasí a i v létě je třeba počítat s nepříznivými povětrnostními podmínkami. Nejbližším obydleným místem je chata Karl-Ludwig-Haus. 


Umístění

GPS souřadnice

47°41'20.488"N, 15°41'22.207"E

Adresa

Altenberg an der Rax
Neuberg an der Mürz A-8692

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Altenberg an der Rax
Nadmořská výška
2007 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst.. Payerbach-Reichenau na trati Wien - Brück an der Mur, která vede přes známý průsmyk Semmering. Pokud pojedete od Vídně, pak ale na průsmyk nedorazíte. V Payerbachu zastavují rychlíky z Vídně, ale vlaky typu EC na lince Praha - Graz zde nezastavují, je nutný přestup např. ve Wiener Neustadtu. Z Payerbachu do větší blízkosti pohoří Rax do Hirschwangu vede sice 6 km dlouhá úzkorozchodná trať, na ní ovšem je jen muzejní provoz. Ale od nádraží v Payerbachu až k dolní stanici lanovky Raxseilbahn jezdí autobusy.  

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z nádraží v Payerbachu jezdí autobusy Postbus k dolní stanici lanovky. Vystupte na místě, které je v jízdních řádech vedeno pod názvem Hirschwang an der Rax, Raxseilbahn. 

U dolní stanice lanovky Raxseilbahn je obrovské parkoviště pro automobily a autobusy. V rekreačních špičkách je třeba počítat s tím, že na lanovku můžete dlouho čekat. Uvážíme-li ale, že v kabince překonáte převýšení téměř 1000 metrů, pak se čekání spíše vyplatí. 

Turisté často k výstupu do nejvýše položených míst pohoří Rax využívají jako výchozí místo zvané Preiner Gscheid Edelweißhütte (sedlo jižně od vrcholu Heukuppe), ale sem doporučujeme příjezd jen autem. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte u dolní stanice lanovky (severně od obce Hirschwang an der Rax) nebo v sedle pod horou Heukuppe. Místo se jmenuje Preiner Gscheid Edelweißhütte. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro příjezd autem. Velmi doporučujeme například ráno nechat účastníky zájezdu vystoupit u dolní stanice lanovky Raxseilbahn a čekat na ně s autobusem v sedle Preiner Gscheid Edelweißhütte. Popis vysokohorského přechodu viz dále.

Přístup pěšky

Na Heukuppe s prohlídkou krasových jevů poblíž vrcholu se můžete vydat v zásadě dvojím způsobem.

Ze sedla Preiner Gscheid Edelweißhütte je možno jít vzhůru kolem chaty Waxriegelhaus, pak stoupat k chatě Karl-Ludwig-Haus a nakonec k vrcholu. Značné převýšení 930 metrů, ale cesta je přesto poměrně snadná, bezpečná. Trvá něco přes 3 hodiny. Z téhož místa ale můžete jít tak, že hlavní převýšení překonáte na zajištěných cestách (Klettersteig či via ferrata). Tam už doporučujeme pohyb s příslušným vybavením a jen osobám, které netrpí závratěmi. Je nutné s sebou mít dobrou mapu, protože podle místních ukazatelů nepoznáte, která z tras je ferrata. 

Za pomoci lanovky Raxseilbahn je dosažení vrcholu Heukuppe snazší, ale jdete delší cestou. Trasa: horní stanice lanovky - chata Ottohaus - vrchol Jakobskogel - vrchol Preiner Wand - chata Neue Seehütte - vrchol Predigtstuhl - chata Karl-Ludwig-Haus - vrchol Heukuppe, délka asi 10 km, čas asi 5 hodin. Velmi krásná vysokohorská túra, relativně snadná, bez nebezpečných úseků. Pokud cestujete se zájezdem, pak autobus může čekat v sedle Preiner Gscheid Edelweißhütte. Sestup z Heukuppe do sedla měří 4,5 km. Sedlo je asi o 930 m níže než vrchol. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta na Heukuppe je určena pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Cesta na Heukuppe není pro vozíčkáře dosažitelná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu