Vyhlídková věž Lednická kolonáda

Kontroverzní objekt, z něhož uvidíte o něco víc než ze země

Kontaktní informace

+420 519 340 112
Oficiální stránky
kancelar@lednice.cz

Když se roku 2007 otevíraly v rovinaté krajině u Lednice lázeňské budovy využívající podzemní třetihorní vodu z poměrně čerstvého nálezu, bylo zřejmé, že obec může dostat impuls k novému rozvoji. Mohla začít nová etapa navazující na lichtenštejnské dědictví. Až se do lázní a okolí podíváte, sami nejlépe zhodnotíte, jak Lednice využívá příležitost, kterou jí příroda nabídla.

Na začátku roku 2019 stojí na okraji Lednice jen dvě poměrně malé lázeňské budovy, obklopují je nově založené kolonády, zahrady a parky, kterým ale bude velmi dlouho trvat, než dosáhnou slávy a vzrůstu jejich předchůdců u zámku. Neřekli bychom, že jsou škaredé, nicméně určitě jejich architektonické pojetí může vzbudit spíše diskuse než jednoznačně kladné přijetí. 

Zámecká kolonáda vyúsťuje při okraji obce na nově vybudovanou polní stezku, která pokračuje směrem k rybníku Apollo. Zhruba v polovině trasy se stezka mírně lomí a právě na tomto místě napadlo novodobé architekty postavit vyhlídkovou věž. V jejím nitru se ukrývá kovové vřetenovité schodiště, snad odkaz na slavné schodiště na zámku, vnější plášť tvoří dřevěná prkna kladená ve svislé poloze. Okolí je vydlážděno a nabízí na několika lavičkách posezení.

Stavba věže vypadá zajímavě, do rovinaté krajiny celkem zapadá vkusně, má jen jednu vadu. Když vystoupíte na ochoz zhruba 6 m nad zemí, vidíte zhruba totéž, co ze země. Rozhled severním směrem k loveckému zámečku a k Janohradu kazí spleť vedení vysokého napětí a dojem nespraví ani hezky provedená grafika výhledu na ochozu, která odkazuje na místa v okolí. Tato místa totiž pouze tušíte, nevidíte je. Směrem k východu můžete přehlédnout malý areál u vrtu lázeňské vody. 

Ale spokojme se s tím, že vyhlídková věž u Lednice nabízí lázeňským hostům a turistům zajímavé odpočinkové zastavení při toulkách okolo obce a při cestě k rybníku Apollo. 

Podle: 

https://www.uzasnamorava.cz/kam-vyrazit-zajimavost/vyhlidkova-vez-lednicka-kolonada, 21. 2. 2019


Umístění

GPS souřadnice

48°47'33.268"N, 16°49'6.768"E

Adresa

Lednice 691 44

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lednice na Moravě
Nadmořská výška
166 m.n.m.
Základní číselné údaje
Věž je vysoká 6 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Lednice se můžete vlakem dopravit dvojím způsobem. Buď jeďte do stanice Podivín na trati Brno - Břeclav a pak pokračujte autobusem nebo jeďte do stanice Valtice město na trati Břeclav - Znojmo a pak dále pokračujte autobusem.

Do Lednice sice vede trať z Břeclavi, ale pravidelný provoz osobní dopravy se na ní nekoná. Historické vlaky 4 krát denně sem jezdí z Břeclavi jen od května do začátku září v sobotu a v neděli.   

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Lednice jezdí dvě autobusové linky s celotýdenním provozem.

Linka 555 Valtice - Lednice - Podivín (vlaková zastávka Valtice město je v těsné blízkosti autobusové zastávky Valtice žel. st., v Podivíně autobusy taktéž navazují na železniční dopravu).

Linka 570 Mikulov - Lednice - Břeclav má také návaznost v Mikulově i v Břeclavi na vlaky. 

Pokud chcete prohlídku Lednice zahájit zrovna od východního směru, tedy vyhlídkovou věží, pak při jízdě z Břeclavi linkou 570 vystupte na zastávce Lednice, Apollo

Příjezd osobním autem, parkování

Nejbližší místo pro parkování auta je rozšířená plocha na levé straně hráze rybníka Apollo. V Lednici u lázní či v obci lze parkovat také, ale místa k parkování jsou všude placená. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro auta. 

Přístup pěšky

Z Lednice: jděte z obce směrem k lázním, ke kolonádě a po ní směrem na jihovýchod. Věž snadno najdete asi 500 m od okraje zástavby lázní. 

Z hráze rybníka Apollo: pokud jste sem přijeli autobusem, přejděte z pravé strany hráze na levou, kde je možnost parkování aut a kde již věž uvidíte. Je vzdálena od zastávky busu asi 1 km, od odstavné plochy na levé straně hráze asi 350 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

K věži je možno přijet na kole od rybníka Apollo, na druhé straně, tj. na lázeňské kolonádě je zákaz vjezdu cyklistů. Přes kolonádu musíte kolo vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Cesta k věži je z obou stran vhodná pro vozíčkáře. Při dešti a mokru může být ale šotolina na cestě bahnitá, proto si raději vezměte doprovod. Nahoru se ovšem bez cizí pomoci nedostanete.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu