Dune du Pilat

Pilská duna, nejmohutnější evropský písečný přesyp je prvořadou geografickou a turistickou zajímavostí mořského pobřeží u Bordeaux


Písečné duny se na Zemi vyskytují ve dvou typech krajin - buď v pouštích nebo u písečných mořských břehů. Utváří je síla větru a pokud jsou přírodní podmínky příznivé, mohou vznikat duny obřích rozměrů. Dune du Pilat (do češtiny nejčastěji překládáno termínem Pilská duna) je nejvyšším písečným přesypem v Evropě. Najdeme ji na větrném pobřeží Atlantského oceánu hned vedle písečné pláže jižně od nápadného Arcachonského zálivu. 60 km odtud leží město Bordeaux. Za vznikem mohutné Dune de Pilat stojí obrovské množství písku, které se obnažuje na plochém pobřeží při velkých odlivech, a také velká síla převládajících západních větrů, kterým cestou od Ameriky nestojí nic v cestě. A proto hravě vytvořily Pilskou dunu. 

Pilská duna není statická, naopak je velmi aktivní. Přemisťuje se směrem do vnitrozemí rychlostí asi 5 m za rok, takže ročně pohltí asi 15 000 m2 přilehlého lesa. Současně s tím ale postupuje i eroze mořské vody pohlcující pobřeží, takže rozloha duny počítaná na metry čtvereční se víceméně nemění. Zcela určitě se ale v čase mění tvary duny a tvary pobřeží pod ní. Také se mění tvar, výška a rozloha velkého písečného ostrova v moři u duny. Jednak se mění vlivem přílivu a odlivu a jednak dlouhodobě. 

Jisté ale je, že postup duny se nedá zastavit, takže zanedlouho přestane na zemském povrchu existovat jedna z pobřežních silnic a kemp Biscarrosse. Mimochodem - je zajímavé v něm přespat za klidné noci a jindy, když je větrno. Rozdíl je opravdu zajímavý. 

Průběh duny víceméně kopíruje pobřeží, které je v tomto místě málo členité. Větry, které formují dunu, posunují jednotlivá zrnka písku skokem (saltací) tak, že zrnko nadzdvihnou a různě dlouhým skokem přesunou o kus dál. To se samozřejmě děje opakovaně, takže při větrném počasí máte dojem, že písek létá vodorovně. Jakmile vítr se zrnky písku dosáhne vrcholku duny, zrnka padají dolů a zasypávají oblast na vnitrozemské straně duny. 

Do 30. let 20. století se zdejší oblast objevuje na mapách pod názvem „Les Sabloneys“ nebo „Nové písky“, poté ji developerská společnost Daniel Meller začala uvádět jako Pilatskou dunu. Název Pilat vznikl podle slova Gascon Pilhar (tj. hromada).

Největší rychlost větru na duně byla změřena 24. ledna 2009, a to 175 km/h.

Místa okolo duny měli rádi naši prehistoričtí předkové. Archeologické nálezy, které zde byly objevovány od průzkumů z r. 1922, dokládají přítomnost dávných lidí, kteří z mořské vody získávali sůl. Na silvestra r. 2013 tu náhodně našel turista urnu a vázu z doby železné datovanou cca 800 l. př. n. l.

Dunu vyhledávají paraglidisté pro neobyčejně příznivé podmínky svého sportu. Nad rozpáleným písčitým povrchem ve dne převažují výstupné proudy vzduchu. 

Z Duny du Pilat se nabízí neobyčejně zajímavý výhled na moře i okolní rovinatou pevninu. Uvidíte mj. Arcachonský záliv a asi 9 km ve směru téměř na jihovýchod vojenskou leteckou základnu Cazaux. 

Pro běžný turistický výstup na dunu doporučujeme volit parkoviště 44°35'52.278"N, 1°11'54.511"W. Vzhledem k tomu, že dunu navštíví ročně asi 1 milion lidí, připravte se na skutečnost, že v písku rozhodně nebudete sami. Tomu odpovídá i tradičně komerční pojetí parkoviště se stánky a občerstvením. Nejlepší obuví jsou páskové boty bez ponožek. Doporučujeme důslednou ochranu pokožky proti slunci. 

O dunách viz též naše heslo zde

O největší duně na území ČR se dozvíte pod heslem Písečný přesyp u Vlkova
     
Podle:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dune_of_Pilat, 16. 3. 2020


Umístění

GPS souřadnice

44°35'56.963"N, 1°12'20.749"W

Adresa

La Teste-de-Buch 33164

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 100 m.n.m.
Základní číselné údaje
Duna má v půdoryse přibližně tvar obdélníku o délce 2,7 km a šířce 550 m. Podle měření v mapě zaujímá plochu 156 ha, která je ale daleko větší, protože duna má v prostoru tvar "střechy" o výšce až 107 metrů. Je v ní asi 60 mil. metrů krychlových písku.

Přístup

Příjezd vlakem

Blízké město La Teste de Buch leží na trati Bordeaux - Arcachon. Vystupte ve stanici La Teste. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Hledejte spojení do autobusové zastávky La Teste de Buch, Dune du Pilat. Autobus jede k parkovišti. 

Příjezd osobním autem, parkování

 Pro běžný turistický výstup na dunu doporučujeme volit parkoviště 44°35'52.278"N, 1°11'54.511"W. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro jízdu autem. 

Přístup pěšky

Nejlepší obuví pro "výstup" od parkoviště jsou páskové boty bez ponožek. Doporučujeme důslednou ochranu pokožky proti slunci. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jet s kolem na dunu je nesmysl. Nechte bicykl pod ní. Výlet po silnici podél pobřeží kousek ve vnitrozemí je rovinatý a pěkný, pokud si odmyslíte silný automobilový provoz. Cyklostezky v tomto koutě Francie moc nejsou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je duna nedostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu