Pramen Luhy

Krásně upravená studánka u počátku jedné ze zdrojnic říčky Punkvy.


Na Drahanské vrchovině mezi vrcholy s prozaickými názvy Skalky a Skály je rozcestí, na něž se dozvíte, že vás modře značená odbočka dovede k prameni známé říčky. Skutečně dojdete ke krásně upravené studánce s informační vývěskou, kde se praví, že stojíte u pramene Punkvy. Ano, štáb České televize r. 2004 v pořadu Zpět k pramenům potvrdil a "dovyrobil" historický omyl, který ale začal žít vlastním životem. 

Místo vydávané za pramen Punkvy je ve skutečnosti pramenem potoka Luha, který postupně zesílí, teče krásným údolím a své vody přivede do městyse Sloup, kde se stéká s Němčickým potokem. Od Sloupu se tok jmenuje Sloupský potok. Ten vzápětí mizí pod Hřebenáčem v krasovém podzemí Amatérské jeskyně. Přibližně pod závrty Městikáď a Dolina překvapení (nikoli ale přesně pod nimi) s stéká s Bílou vodou. Od tohoto místa se toku říká Punkva. O ní již ze školních let každý ví, že protéká dnem propasti Macocha, vyvěrá na povrch v místě vchodu do Punkevních jeskyní. Ústí do Svitavy v Blansku. 

Až se vypravíte na Drahanskou vrchovinu k prameni Punkvy, vězte, že dojdete k prameni Luhy. Punkva, stejně jako celá řada jiných, věhlasnějších řek (Amazonka, Otava, Berounka,...) vlastní pramen nemá.  

Současně ale řekněme, že pramen Luhy je jedním z nejkrásněji upravených míst tohoto druhu široko daleko, možná i v rámci Česka. Tvůrci úprav také zřejmě počítali, že po odvysílání seriálu o pramenech je zájem o putování k začátkům řek velký, takže úpravy jsou "velkorysé" a zahrnují nejen podchycení samotného pramene a vybudování studánky. 

V případě Luhy musíme konstatovat, že návštěvnost tu vysoká není. 


Umístění

GPS souřadnice

49°29'31.893"N, 16°47'27.757"E

Adresa

Protivanov, Suchý 680 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Protivanov, Suchý
Nadmořská výška
692 m.n.m.
Základní číselné údaje
R. 2004 pramen Luhy navštívil štáb České televize. Úprava pramene proběhla r. 2017.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Boskovice na trati Skalice nad Svitavou - Chornice. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Blízká obec Suchý má poměrně dobré spojení autobusovou dopravou. Jezdí sem linky z Prostějova, Boskovic a Blanska.

Příjezd osobním autem, parkování

Nejbližší parkoviště je na západním konci hráze Sušského rybníka. Ale ještě lepší místa (neplacená) jsou u lesa na severovýchodním konci obce, např. na křižovatce místních cest (49°29'13.262"N, 16°45'56.172"E). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Nejbližší parkoviště je na západním konci hráze Sušského rybníka. Ale ještě lepší místa (neplacená) jsou u lesa na severovýchodním konci obce, např. na křižovatce místních cest (49°29'13.262"N, 16°45'56.172"E). Křižovatka je tak velká, že i autobus se sem vejde i otočí. 

Přístup pěšky

Ze Suchého: doporučujeme okružní výlet nejdříve po žluté značce téměř západním směrem na rozcestí U Skal, odtud doleva po modré, přes rezervaci Skály, za ní podle modrého značení odbočit k prameni a stejnou cestou zpět, pokračovat na vrchol Skalky s radarem, pak dolů po asfaltce bez značení na křižovatku se žlutou, zde prudce doleva a po žluté zpět do Suchého. Z centra obce celkem asi 9 km. Nevýhodou je, že trasa většinou vede po asfaltu.  

Příjezd na kole, parkování kol

Severně a východně od Suchého vede v lesích velké množství asfaltových silniček, kam platí zákaz vjezdu motorových vozidel. Přímo k prameni Luhy ale žádná asfaltka nevede, vezměte si horské kolo, v závěru odbočky dokonce možná budete muset bicykl vést. Severně od pramene vede značená cyklotrasa 5227. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pramen Luhy není pro vozíčkáře dostupný, ale okolní asfaltové silnice ano. Vzhledem ke dlouhým vzdálenostem v lesích si ale vezměte raději doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu