Gabrielina stezka

Cesta podél skalního defilé v Českém Švýcarsku


Gabrielina stezka spojuje Pravčickou bránu a osadu Mezní Louka. Pojmenování získala podle sestry knížete Edmunda Claryho-Aldringena, průkopníka zdejší turistiky. Stezka vede podél Křídelních stěn nejkrásnějšími místy národního parku. Návštěvníci tu mohou pozorovat nejrůznější formy zvětrávání pískovců, skalní stěny, skalní věže, převisy i voštiny

Skalní útvary podél Garieliny stezky mají nejen impozantní tvary, ale také zajímavá jména: Velký Pravčický kužel, Májová věž, Čínská zeď, Pravčická jehla atd.

Na některých místech se z Gabrieliny stezky otevírají zajímavé výhledy, např. na Růžovský vrch


Umístění

GPS souřadnice

50°52'52.283"N, 14°17'35.241"E

Adresa

Mezná
Hřensko 407 17

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hřensko, Mezná u Hřenska
Nadmořská výška
350 m.n.m. - 450 m.n.m.
Základní číselné údaje
Stezka mezi Mezní Loukou a Pravčickou bránou je dlouhá asi 5 km. Úsek Pravčická brána - Tři prameny měří 1 km.
Kategorie chráněného území
Národní park České Švýcarsko, I. zóna

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Schöna a je v Německu u Labe, na levém břehu řeky. Na pravý, v tomto místě český břeh v Hřensku se pak dopravíte přívozem. Dál pokračujte pěšky nebo autobusem. 

Do Schöny jezdí osobní vlaky na trase Děčín - Bad Schandau - Rumburk. Rychlíky a vlaky vyšší kategorie na trase z Děčína do Drážďan zastávku Schöna projíždějí. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do osady Mezní Louka jezdí autobusové spoje linky Děčín - Hřensko - Mezní Louka - Krásná Lípa. Vystupte na zastávce, která se jmenuje  Hřensko, Mezní louka, před hotelem.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště je v osadě Mezní Louka. V letní sezóně nebo i jindy o víkendech může být ale beznadějně zaplněné. Pak turistům nezbyde nic jiného než použití autobusu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro osobní auta. Vedoucí zájezdu může účastníky vysadit na Mezní Louce, odjet parkovat na první volné místo a naložit lidi u místa zvaného Tři prameny. 

Přístup pěšky

Gabrielina stezka je pohodlná, dobře schůdná trasa v délce asi 5 km mezi Mezní Loukou a Pravčickou bránou. Další 1 km je třeba jít od Pravčické brány k místu zvanému Tři prameny. 

Turisté často jako východiště výletu volí Hřensko, jdou Edmundovou a Divokou soutěskou (se dvěma plavbami na pramicích) na Mezní Louku a pak po červené značce Gabrielinou cestou okolo Pravčické brány zpět. 

Příjezd na kole, parkování kol

Gabrielina stezka není určena pro kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Gabrielina stezka není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu