Sagteich

Krásný lesní rybník poblíž zříceniny hradu Kaja v Národním parku Thayatal


Nedaleko od zříceniny hradu Kaja v těsné blízkosti hranice Národního parku Thayatal je v lese skryt malebný rybník, který se v mapách objevuje nejčastěji pod názvem Sagteich. Je vybudován na potoce Kajabach, který je pravostranným přítokem řeky Dyje (Thaya). Pravý břeh rybníku je částečně tvořen vysokou skálou, ostatní části jsou převážně lesnaté. 

Potok Kajabach je asi 10,6 km dlouhý. Pramení u vesnice Oberfladnitz, teče nejdříve zemědělskou krajinou, jsou na něm vybudovány tři rybníky, počítáno od pramene je Sagteich třetí. Ve druhé polovině délky toku má Kajabach prudší sklon a míří klikatými meandry lesními porostem k Dyji. Poslední část před ústím má velmi romantický ráz mezi skalami. 

Kdybychom na Kajabachu měli kilometráž, pak by hráz rybníka Sagteich měla číslo 1,8. K ústí jsou odtud tedy necelé dva kilometry, k prameni asi 9 km. 

Kvalita vody a možnosti koupání v rybnících na Kajabachu nejsou redakci známy. 


Umístění

GPS souřadnice

48°49'26.368"N, 15°53'14.657"E

Adresa

Merkersdorf
Hardegg A-2082

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Merkersdorf
Nadmořská výška
370 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rybník zaujímá vodní plochu asi 1,5 ha. Hráz je asi 40 m dlouhá.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem můžete cestovat buď do Znojma nebo do Retzu, ale tyto stanice jsou popisovaného místa dost daleko. Doporučujeme jiné dopravní prostředky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Znojma: jeďte autobusovou linkou 817 a vystupte na konečné v Čížově. Provoz je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendech jede jen několik spojů.

Z Retzu: jeďte od nádraží autobusovou linkou Postbus. Vystupte na zastávce Hardegg, Merkersdorf. Provoz je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendech jede jen několik spojů. Viz též http://fahrplan.oebb.at/bin/query.exe/dn?L=vs_postbus

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte pod hradem Kaja (příjezd z vesnice Merkersdorf). Na parkovišti nebývá s odstavením auta problém, někdy ale bývají na hradě speciální akce a pak zde téměř není místo a musí se parkovat v Merkersdorfu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd pro auta. 

Přístup pěšky

Jděte od parkoviště pod hradem Kaja přes hřbet mezi dvěma potoky do údolí potoka Kajabach a pak proti proudu. Cesta je všude značena červenou značkou. Celkem asi 500 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz cesta pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je rybník nedostupný. 

Rady a tipy

Sagteich leží na červené značce mezi Retzem a Hardeggem. Doporučujeme výlet z Čížova (sem jedou autobusy ze Znojma) přes Hardegg a Kaju do Retzu. Celodenní akce, asi 24 km, dobře si naplánujte trasu s ohledem na odjezd vlaku z Retzu do Znojma.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu