Pláž a pískovcové jeskyně v Mátale

Atraktivní místo na jihu Kréty


Mátala je místem s bohatou dávnou i novější historií a pulsující současností. 

Údajně právě tady bůh Zeus v podobě býka vyšel z moře na pobřeží, přičemž nesl na zádech Európu. Odnesl ji do Gortysu. 

Mínojci z blízkého Faistosu využívali Matalu jako přístav a když nadvládu nad ostrovem po dobytí Gortysu převzali Římané, stal se samozřejmě přístavem římským. Jeho zbytky objevili archeologové pod mořskou hladinou. 

I když starobylá historie Mataly je (alespoň pro milovníky dějin a vědce) naprosto unikátní, většina návštěvníků sem míří "prozkoumat" nedávnou minulost a živou současnost. 

V polovině 60. let 20. století do Mátaly přijížděli příznivci hnutí Hippies. Zalíbily se jim jeskyně, které naši předkové tesali do pískovcové skály u městečka  už od doby kamenné a Římané je používali jako hrobky. V komunitě dětí květin se objevila i slavná jména, např. kanadská folkrocková zpěvačka a malířka Joni Mitchell nebo britský hudebník Cat Stevens. "Ubytovali se" v jeskyních, často navštěvovali místní taverny a provozovali volnou lásku. Nádherná pláž pod jeskyněmi určitě také nikoho neurazila, zvlášť když Mátala v 60. letech byla mezi turisty absolutně neznámá a téměř nikdo cizí sem nejezdil. 

Dnešní Mátala je jiná. Pískovcové jeskyně jsou oplocené a přístupné v denní době za vstupné 2 eura (stav r. 2019). Otevírá se z nich zajímavý pohled na pláž. 

Pláž má srpkovitý půdorys, nejsou na ní slunečníky (musíte si je přinést), stánky se suvenýry jsou velmi "komerční", stín tamaryšků obsazen lehátky a dekami, kam se pozdější příchozí již nevejdou. Lidí je tu ve špičce sezony velmi mnoho. Jediným jistým kladem je výskyt plážové sprchy. WC slabší úrovně se nachází kousek nad pláží a je zdarma. Na malé děti dávejte pozor, již 10 m od břehu dospělý svojí výškou ve vodě nestačí. Přesto lze říci, že pláž mezi dvěma skalnatými poloostrovy s výhledem na ostrov Paximadia má v sobě nepopiratelné kouzlo.

Městečko je v sezoně obležené lidmi a stánkaři. Mezi nimi se kousek od parkoviště téměř ztrácí jedna z mála nekomerčních aktivit - infostánek společnosti, která se zaměřuje na ochranu mořských želv karet obecných. 

Ve městě asi 40 m od náměstí je kaplička Panny Marie, malý svatostánek vytesaný do skály se dvěma mramorovými oltáři a sloupovými hlavicemi z raně byzantského období. 

Hosté ubytovaní ve městě i další návštěvníci občas odcházejí za koupáním na pláž Red Beach, kam vás nasměrují ukazatele např. z křižovatky 34°59'35.429"N, 24°45'0.715"E poblíž hlavního parkoviště. Směrem na jih je nutno přejít poměrně vysoký hřbet a pak sejít dolů. Jinak než než pěšky se na Red Beach nedostanete. Přívlastek "Red" dostalo místo podle barvy plážového písku. Cesta pěšky z Mátaly trvá asi půl hodiny. Mezi návštěvníky je různý poměr vyznavačů FKK a ostatních. Pití a občerstvení si musíte přinést vlastní. 

Podle:

Schulte-Peevers, A. a kol. (2013): Kréta, Svojtka Plzeň, str. 141
     



Umístění

GPS souřadnice

34°59'39.445"N, 24°44'58.484"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 20 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pláž v Matale je 300 m dlouhá a 20 m až 70 m široká.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Mátaly jezdí autobusy z Moires i z Héraklionu. Spojů ale je velmi málo, některé jezdí v turisticky nevhodných časech, doporučujeme mít k dispozici automobil. 

Příjezd osobním autem, parkování

Až do Mátaly vede velmi dobrá silnice. Parkovat lze za poplatek u pláže nebo zdarma u příjezdové silnice. V rekreační špičce budete parkovat daleko od města, protože se na bližší místa nevejdete. Jedno z parkovišť je i jižně od města v místě, kde zástavbu opouští pěšina k Red Beach. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat jen u příjezdové silnice. 

Přístup pěšky

K pláži jděte přímo od parkovišť. K Red Beach vede jižním směrem pěšina, cesta z městečka trvá asi půl hodiny. Pískovcové jeskyně jsou při pohledu z vnitrozemí od pláže vpravo. 

Příjezd na kole, parkování kol

Městečko je dosažitelné pohodlně na kole, dalšími směry se na něm ale nedostanete. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pláže v Mátale ani jeskyně nejsou pro vozíčkáře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu