Spili

Město ve vnitrozemí Kréty s mohutnými krasovými prameny


Spili je městečko ve vnitrozemí střední až západní Kréty při silnici Rethymno - Agia Galini. Nad domy se tyčí asi 400 m vysoká vápencová skála, z jejíhož nitra přitéká do městské benátské kašny neobyčejně čistá a svěží krasová voda v obdivuhodném množství, které je v naprostém kontrastu s okolní suchou krajinou, což vynikne zejména v horkém létě. Nevelké centrum Spili tvoří několik úzkých uliček okolo pramene. 

Pramen, největší místní atrakce, je sveden do 19 otvorů tvaru lvích hlav a do koryta, z něhož nabírají vodu nejen turisté a místní, ale třeba i číšníci z okolních taveren, kteří chtějí připravit kávu. Celkově ale je dojem městečka jednoznačně určován podzemní krasovou vodou jakožto životodárnou tekutinou krétského vnitrozemí, jejíž zásoby se obnovují v zimě, kdy na ostrově prší. Podobný dojem získáte v nedaleké vesnici Meronas.  

Hlavní ulici Spili tvoří silnice Rethymno - Agia Galini, která všude mimo město je na řecké poměry vybudována poměrně velkoryse. Vede sice v mnoha zatáčkách, ale její povrch je relativně kvalitní a vozovka široká. 

Ve Spili to neplatí. Silnice se zužuje mezi domy na nezbytné minimum. Chodníky tu neexistují (místo nich tu mají stolky u kaváren) a i tak mají dvě auta problém se vyhnout. A když přijede kamion nebo autobus, má potíže s projetím, zvláště v jediné zatáčce u pramene. Kupodivu to Kréťané zvládají s bravurou. 

I když se nacházíme ve vnitrozemí, odpoledne a večer mají místní obchody otevřeno, jako kdyby byl očekáván obrovský příval nakupujících. Zvláště vynikne velký obchod místních podnikatelů s mýdly, bylinami, medem, rakijí a dalšími tuzemskými specialitami (mají také botanickou zahradu mimo město při silnici na Rethymno) a pak několik výloh s látkami a krásnými koberci, kde lze o místním původu pochybovat. 

Při silnici na Rethymno na okraji městečka byl vystavěn novodobý klášter s klenutými vstupními portály, nádvořím, které je dlážděno mramorem, a s honosnou výzdobou kostela. 

Podle:

Schulte-Peevers, A. a kol. (2013): Kréta, turistický průvodce Lonely planet, s. 94


Umístění

GPS souřadnice

35°13'4.915"N, 24°32'10.720"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
400 m.n.m. - 450 m.n.m.
Základní číselné údaje
Městečko má asi 700 obyvatel.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na trase Rethymno - Agia Galini jezdí autobus několikrát denně. 

Příjezd osobním autem, parkování

Velké parkoviště je v jihozápadní části městečka. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Velké parkoviště je v jihozápadní části městečka. Příjezd pro busy je lepší od jihu, tedy od Agia Galini. 

Přístup pěšky

Místní pamětihodnosti v pohodě zvládnete obejít pěšky po místních ulicích, turistické značení ve Spili ani v okolí neexistuje. 

Příjezd na kole, parkování kol

Spili je vhodným východištěm pro cyklisty, kteří hodlají vyrazit zdolat silnice okolních kopců. 

Poznámky pro vozíčkáře

Místní pamětihodnosti i kašnu si zvládnete prohlédnout jen s fyzicky vyspělým doprovodem a nedostanete se všude. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu