Drtinova rozhledna

Z kopce Besedná se otevírá vynikající kruhový rozhled na krajinu středního Povltaví


Již dávno si kopec Besedná nad středním Povltavím oblíbili místní lidé pro svůj snadno dostupný a přitom vynikající výhled. Byl mezi nimi i František Drtina (1861-1925), rodák z nedalekého Hněvšína, milovník přírody, který se sem často rád vracel, když si potřeboval odpočinout od práce, kterou vykonával v Praze. 

R. 1926 na jeho počest místní lidé vybudovali rozhlednu. Peníze na její stavbu shromáždili ve sbírce, do níž přispěl částkou 10 000 Kč také prezident Masaryk. Pojmenovali ji Drtinovou rozhlednou a mysleli přitom na Františka Drtinu, i když tehdy byl již velmi aktivní v občanském životě i jeho syn Prokop Drtina, pozdější ministr, který rezignoval r. 1948 a který r. 1977 podepsal Chartu 77. 

Tehdejší stavba 22 m vysoká měla tvar husitské hlásky, točité schodiště a dřevěný plášť s malými okny. Oblibu si získala takřka okamžitě, protože z ní bylo za jasného počasí možno přehlédnout značný kus Čech, mezi jinými místy např. Miličín, Svatou Horu u Příbrami, Hřebeny, kopce u Prahy, údolí Vltavy a dokonce i Kleť a Šumavu. Navštěvovali ji Češi, Slováci i cizinci. 

Po II. světové válce potřebovala rozhledna opravit, ale tehdejším okresním vládcům zjevně vadilo jméno, s nímž se rozhledna pojila. Režim vykresloval skauting, který František Drtina spoluzakládal, jako nežádoucí hnutí a rezignaci ministrů (mj. Prokopa Drtiny) r. 1948 popisoval jako pokus "reakce o destabilizaci společnosti". Vše, co oba Drtinové (otec jako člen Masarykovy vlády, syn jako člen Benešovy vlády) učinili pro Československo, mělo být zapomenuto. Rozhledna byla r. 1967 stržena, v hlavách místních obyvatel ale jméno rodáka Drtiny přežívalo.

Prokop Drtina r. 1974 sháněl materiál ze zbourané rozhledny, ale nebyl ve své snaze úspěšný (mj. kvůli věku - tehdy mu bylo 74 let). 

Hned po roce 1989 se vynořily plány na obnovu rozhledny. Vizualice a plány byly vytvořeny r. 2006, správy sbírky a webových stránek se ujalo občanské sdružení Veselý vrch. Plány obsahovaly dřevěnou neopláštěnou rozhlednu o dolním půdorysu tvaru čtverce a délce strany 7 m a kónického tvaru 21 m vysokého s ochozem  o půdorysu taktéž čtverce o straně dlouhé 4 metry. Již předtím, roku 2002, byla otevřena Drtinova naučná stezka. 

Stavba proběhla v l. 2014-15, otevření se konalo na Velikonoce r. 2015. 

Z ochozu se naskýtá jeden z nejlepších kruhových rozhledů v Česku. Body na obzoru jsou detailně popsány na fotografiích umístěných nahoře. 

Rozhledna je volně přístupná. 


Podle:

http://www.drtinovarozhledna.cz/, 20. 7. 2020

Informační tabule pod rozhlednou, květen 2020

https://cs.wikipedia.org/wiki/Drtinova_rozhledna, 20. 7. 2020
     
     


Umístění

GPS souřadnice

49°45'52.336"N, 14°22'35.154"E

Adresa

Křeničná
Chotilsko 262 03

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Křeničná
Nadmořská výška
496 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Od vlaku je to na rozhlednu docela daleko. Nejbližší zastávka je Malá Hraštice na trati Praha - Dobříš. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte nejdříve do Nového Knína a odtud autobusem č. 439 směr Živohošť. Vystupte na zastávce Chotilsko, Besedná, rozc. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto lze zanechat u silnice, která vede u samoty Besedná jižně od rozhledny. Místo nelze označit jako parkoviště, spíše jako rozšířenou krajnici. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus bude mít na "parkovišti" jižně od rozhledny problém. Jeďte od východu a autobus postavte na rozšířené místo na krajnici. 

Přístup pěšky

Přes vrch Besedná vede zelená značka. 

Od samoty Besedná, z "parkoviště": jděte vzhůru po zelené značce asi 0,5 km. 

Od zastávky autobusu Chotilsko, Besedná, rozc.: jděte nejdříve k východu o silnici, pak vpravo vzhůru po zelené značce, celkem asi "slabých" 1,5 km. 
     

Příjezd na kole, parkování kol

Pokud pojedete na Besednou na kole, pak ze všech směrů budete muset kolo tlačit. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol a rozhledna nejsou pro vozíčkáře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu