Vyhlídka Vyšehrad

Překrásné panorama Českého Krumlova


 Český Krumlov je nádherné město, opravdu skvostný reprezentant české historie a kultury mezi památkami UNESCO. Málokdo si uvědomuje, že základem fantastických panoramat, které město nabízí, je meandrovité údolí Vltavy v jihočeských kopcích.

Naši předkové prostor u řeky a nad ním zastavěli neobvykle krásnými domy a v další historii nikoho nenapadlo je bourat, upravovat anebo novodobě kazit. Jediné, co se nakonec nepovedlo, je několik panelákových sídlišť nedaleko od středu města. 

Když vystoupáte na některou vyvýšeninu nad městem, máte možnost vychutnat si pohled na město z ptačí perspektivy. Jeden z nejkrásnějších, přímo "učebnicových" výhledů nabízí volný prostor v ulici Vyšehrad v Nádražním Předměstí. 

 Co uvidíte?

Zleva doprava: nejdříve čtvrť Latrán s Trojklášteřím. Nejvyšší věž patří kostelu Božího Těla a Panny Marie. Pak obozr v centru stoupá a nejvyšší (štíhlá) věž patří kostelu sv. Víta. Hned opticky vedle vpravo vidíme zámeckou věž a pod ní budovy hradu, dnes muzea. Následuje zámek, Plášťový most a obzor je zakončen zámeckou zahradou. Za městem si zcela jistě všimnete kopce Křížové hory s kaplí P. Marie Bolestné a sv. Kříže. Paneláková sídliště a průmyslové budovy vyhlídku kazí, ale jen minimálně. Mnohem horší případ je zdevastovaný hotel Vyšehrad, který je torzem přímo u vyhlídky. 


Umístění

GPS souřadnice

48°49'3.858"N, 14°19'1.649"E

Adresa

Vyšehrad
Nádražní Předměstí
Český Krumlov 381 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Český Krumlov
Nadmořská výška
530 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vzdálenost mezi vyhlídkou a zámkem je asi 550 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Český Krumlov na trati České Budějovice - Volary. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Českého Krumlova jezdí autobusové spoje z mnoha míst České republiky, například z Prahy, Českých Budějovic, Zlína, Kaplice, Brna, Větřní atd. Autobusové nádraží je od vyhlídky vzdáleno téměř 2 km chůze. Pokud byste chtěli přijet autobusem blíž, hledejte spojení do zastávky Český Krumlov, Růžek

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v těsné blízkosti vyhlídky. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zastavte na prostranství u bývalého hotelu Vyšehrad. 

Přístup pěšky

Jděte z centra města po zelené a žluté značce směr železniční stanice k severu. V místě zvaném Serpentina odbočte prudce do svahu vpravo a vystoupejte na vyhlídku. Poněkud pohodlněji se lze na vyhlídku dostat tak, že schody na Serpentině vystoupáte celé a odbočíte 2 krát doprava do ulice Vyšehrad až na jejich horním konci. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jeďte z centra do kopce k severu směr železniční stanice. Nad Serpentinou odbočte dvakrát vpravo. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na vyhlídku se dostanete z blízkého parkoviště. Cesta je sice dlouhá jen několik metrů, ale není upravena, proto potřebujete doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu