Spelunca

Žulová rokle ve skalách poblíž korsického Porta


Spelunca je mimořádně krásná a hojně navštěvovaná žulová rokle poblíž Porta na západním pobřeží Korsiky. Stěny rokle jsou až 1000 m vysoké. Hluboké údolí vyhloubilo několik potoků, takže vlastně můžeme mluvit o skupině roklí, mezi nimiž je ale Spelunca nejimpozantnější. 

Lokalita je navštěvována jednak kvůli přírodní kráse, ale také kvůli tomu, že na dně rokle se na mnoha místech můžete rozložit na žulovém balvanu a osvěžit se koupelí v tůních se zelenkavou vodou. 

Krásné pohledy do rokle a na okolní špičaté vrcholky si můžete vychutnat ze silnice D84, která se klikatí levým úbočím. Na jednom místě z ní sestupuje na dno rokle odbočka, která je spojnicí obce Ota se světem. Druhým výchozím místem do rokle je obec Évisa situovaná na silnici D84.

V obou vesnicích je několik restaurací a ubytovacích možností, na východním okraji Évisy můžete využít malý kemp. Další možnosti ubytování a přespání ve vlastním stanu jsou v Portu. 

Obě vesnice spojuje oranžově značená stezka Tra Mare e Monti, která z Oty nejdříve sestupuje na dno údolí, kde překračuje překrásný obloukový most postavený v době, kdy ostrovu vládli Janované. Říká se mu Ponte Vecchiu, ale také Pont de Pianella. Pod ním je pravděpodobně nejrozlehlejší tůň široko daleko, samozřejmě vyhledávaná ke koupání. Nedaleká silnice má poblíž mostu rozšířené místo vhodné k zaparkování vozidla. Další trasa vede okolo venkovského fotbalového hřiště přímo do rokle Spelunca, k dalšímu nádhernému janovskému mostu Pont de Zaglia a pak stoupá do Évisy. Čistý čas na zdolání úseku Ota - Évisa je 3 hodiny, ale doporučujeme si jej hodně prodloužit přestávkami na fotografování, lenošení a koupele. 

Nevýhodou putování roklí je skutečnost, že tu "nevyrobíte" pěší okruh. Z koncového místa se k výchozímu musíte vrátit stejnou cestou nebo po silnici stopem. Autobusy mezi Évisou a Otou nejezdí. 

Podle: 

Wolfsperger, K. (1997): Korsika, turistický průvodce, 3. vyd., Kletr Plzeň, s. 116

Abram, D. (2013): Korsika, turistický průvodce, 4. vyd., orig. The Rough Guide to Corsica, JOTA Brno, s. 164


Umístění

GPS souřadnice

42°15'0.174"N, 8°46'17.792"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
260 m.n.m. (dno rokle)

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Évisy jezdí autobusy např. z Porta, do Oty také. Mezi oběma vesnicemi ale autobusové spojení neexistuje. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkujte buď v Évise nebo v Otě nebo na místě 42°15'21.920"N, 8°45'52.640"E na dně údolí. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkujte buď v Évise nebo v Otě nebo na místě 42°15'21.920"N, 8°45'52.640"E na dně údolí. 

Přístup pěšky

Kratší výlet do rokle můžete uskutečnit od silnice, která protíná údolí pod Otou. Tady vám na prohlídku stačí 2 hodiny, s koupáním samozřejmě víc. Pokud chcete projít stezku Ota - Évisa, potřebujete 3 hodiny, ale na pěší návrat totéž. Nebo můžete zkusit autostop či kombinaci jízdy se dvěma auty a dvěma skupinami, které se na dně rokle potkají a vymění si klíče. 

Na trase nejsou nebezpečná nebo exponovaná místa. 

Příjezd na kole, parkování kol

Rokle je pro cyklisty dostupná jen u silnice, dále se s kolem nedostanete. 

Poznámky pro vozíčkáře

Rokle je pro vozíčkáře dostupná jen u silnice, dále se nedostanete

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu