Pertusato

Mys na jihu Korsiky


Capo Pertusato (Propíchnutý mys) je nejjižnější výspou Korsiky. Má italský název jako ostatně většina geografických názvů na ostrově. Zde je ovšem vliv Itálie historicky velmi silný, protože janovští a pisánští kupci bojovali o město již ve 12. století a téměř žádná jiná národnost než Italové se v Bonifaciu a okolí neangažovali. Není divu, když italská Sardinie je odtud jen 12 km. Dodnes se v Bonifaciu a okolí mluví dialektem, který má mnohem blíže k italštině než k francouzštině. 

První maják nad poloostrovem svítil již r. 1844. Dnešní majáky sice už v době GPS ztratily svou jedinečnou funkci pro orientaci kapitánů plavidel, přesto jsou udržovány v provozu z hlediska doplnění bezpečnosti a někde i z památkových důvodů. Zajímavé je, že lampy na majácích nemají nijak extra silný výkon, na Pertusatu je to pouhých 1000 W, svit je ale zesilován mimořádně efektivním systémem malých reflexních ploch, takže je vidět ze vzdálenosti až 50 km. 

Poloha mysu na 100 metrů vysokém křídovém útesu z něj činila v minulosti strategické stanoviště, které využila např. v l. 1941 - 43 okupační italská vojska. I dnes je část mysu vojenským prostorem, ale turisté se mohou vcelku nerušeně kochat jedinečným výhledem

Na západě rozeznáte město Bonifaccio, na jihu špičku mysu a za ní 12 km široký průliv. V něm pak "ostrov boháčů" Cavallo, za ním Îles Lavezzi, krásné nízké žulové ostrůvky s plážemi, vlevo pak skupinu ostrovů již patřících Itálii, kde největším je La Maddalena, ostrov se základnou NATO. Obzor uzavírá linie ostrova Sardinie. 

Od majáku dolů můžete sejít k malé místní pláži, kterou jsme v různých zdrojích našli buď pod názvem Plage Saint Antoine nebo Cala Fiumare. Jedinečným zážitkem je procházka po pěšinách na okraji mysu, kde ale dbejte osobní bezpečnosti. Směrem na východ křídové útesy pokračují ještě asi 1,3 km, pak je na ostrém geologickém rozhraní střídá žula. Pokud dojdete až na Point de Sperone (jihozápadní cíp Korsiky), uvidíte rozsáhlou skupinu luxusních vil s bazény a s dokonalým golfovým hřištěm. Vzdušnou čarou asi 3 km. 


Podle:

Capo Pertusato – Wikipedia, 8. 4. 2021

Abram, D. (2013): Korsika, turistický průvodce, 4. vyd., orig. The Rough Guide to Corsica, JOTA Brno, s. 260




Umístění

GPS souřadnice

41°22'2.705"N, 9°11'3.683"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
99 m.n.m.
Základní číselné údaje
První maják na Capo Pertusato stál r. 1844.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Bonifacia vlak nejezdí. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Bonifacia se dostanete autobusem např. z Ajaccia nebo z Bastie. Z letiště Figari autobusy do Bonifacia nejezdí, musíte použít taxi. Na mys autobusy nejezdí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte z Bonifacia na východ po silnici D 58, ale ještě v zástavbě odbočte vpravo na křižovatce 41°23'15.885"N, 9°10'14.559"E na místní úzkou silnici. Pozor při míjení s protijedoucími vozidly, silnice nemá krajnice. Až na mys sice nedorazíte, ale pěšky půjdete jen malou vzdálenost. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus musí parkovat v Bonifaciu, jízdu k mysu na úzké silnici nedoporučujeme. 

Přístup pěšky

Z Bonifacia můžete k mysu vyrazit po pobřežní stezce na horním okraji křídových útesů. Asi 4 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Doporučujeme horské kolo, abyste dobře zdolali poslední úsek. Dejte pozor na pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře přístupné jen s dobře vybaveným fyzickým doprovodem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu