Vodní nádrž Gorg Blau

Zásobárna pitné vody pro Palmu a další místa na Mallorce


Mallorka stejně jako všechny ostatní ostrovy ve Středozemním moři má subtropické podnebí, kdy zde v zimě padají dešťové srážky a teploty neklesají pod nulu (ve vyšších polohách sněží) a v létě naopak neprší téměř vůbec a teploty atakují 40°C. Všechny místní samosprávy musely vyřešit problém zásobování obyvatelstva pitnou vodou. V horách ostrovů jsou postaveny vodní nádrže, které shromažďují vodu ze zimních srážek na letní období. 

Velká aglomerace města Palma na Mallorce se může spolehnout na dvě nádrže v pohoří Tramuntana. Jedna z nich se jmenuje podle blízké rokle Embassament Gorg Blau (vodní nádrž Modrá rokle). V mapách ji najdete blízko vysokohorské silnice mezi Sóllerem a Llucem. Při plném vzdutí zaujímá plochu asi 65 ha.

Vodní nádrž Gorg Blau byla postavena r. 1906 na stejnojmenném potoce v hluboké rokli. Od roku 1971 zásobuje pitnou vodou město Palma a okolí. Vzhledem ke konfiguraci terénu postačilo projektantům postavit poměrně nevysokou, 46 m dlouhou hráz. Před postavením nádrže byla Modrá rokle hojně navštěvována a oslavována romantickými básníky, např. Pablo Piffererem nebo Miquelem Costa y Loberou. Roklí dříve vedla silnice. 

Dnešní skutečnost je daleko prozaičtější. V zimě se v nádrži akumuluje velké množství vody, během léta hladina klesá. Projíždějící motoristé jsou fascinováni nádhernou modrou vodou. Silnice nevede roklí, ale obchází ji novým tunelem. U levého břehu nádrže lze na několika místech zastavit vaše motorové vozidlo a obdivovat vodu i hory. 

Pod hrází jeďte pomalu, abyste nepropásli místo s fascinujícím výhledem na nejvyšší horu Mallorky - Puig Major (39°49'3.411"N, 2°49'43.930"E). Silnice je ale tady úzká bez možnosti zastavit u krajnice. Takže radíme zvolnit, vyčíhat si okamžik bez provozu a vyfotit si Puig Major se staženým okénkem. Prostě masňácká autoturistika...

Při pohledu na mapu vás bude možná lákat výstup nebo výjezd na tuto horu. Až na vrchol vede z jedné křižovatky u Tunelu de la Serra de son Torrela silnice. Jenže si musíte nechat zajít chuť. Puig Major je vojenským prostorem a do jeho širšího okolí má civilní veřejnost vstup zakázán. 

Pozn. Naše fotografie jsou silně ovlivněny obrovským oblakem písku ze Sahary, který kolem 10. 8. 2021 při naší redakční návštěvě pokryl celý ostrov. 


Umístění

GPS souřadnice

39°48'41.573"N, 2°49'28.959"E

Adresa

Lluc 07315

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
610 m.n.m.
Základní číselné údaje
Nádrž při plném vzdutí zaujímá plochu asi 65 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte např. ze žst Palma. Nádraží je jediné z dopravního uzlu na Plaça d´ Espanya situováno na povrchu. Vystupte v Sólleru. Nádraží v Sólleru se nachází velmi blízko centra. Dál se ale veřejnou dopravou nedostanete, směrem na Lluc nevede žádná autobusová linka.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Po silnici Sóller - Lluc nevede žádná autobusová linka. Z Palmy se dostanete nejvýše do Sólleru (linka 204), pak můžete pokračovat linkou 232 do Fornalutxu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Okolo hráze vodní nádrže Gorg Blau pojedete po 22 km jízdy od Sólleru nebo po 10 km jízdy od křižovatky u Llucu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro jízdu autem. 

Přístup pěšky

Okolí přehrady je sice krásné a vhodné pro výlety, ale většina pěších turistů dává přednost túře z parkoviště 39°47'13.969"N, 2°47'57.522"E po trase GR 221 na horu Puig de Massanella, což je jedno z nejhezčích putování  na Mallorce. 

Mezi silnicí Ma-10 a jižním okrajem nádrže je vytvořeno odpočinkové místo, které lze využít k zastavení a občerstvení z vlastních zásob. Z vlastní zkušenosti víme, že je tu tolerováno i přenocování (stav r. 2021). 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice Sóller - Lluc patří k nejhodnotnějším cyklistickým zážitkům na Mallorce. Jen je třeba na ni mít určitou trénovanost, dost sil a zásobu pitné vody s sebou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Stačí vystoupit z auta a vychutnat si některý z výhledů, zvláště pak u hráze. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu