Lafiore

Výroba a prodej uměleckého skla a křišťálu při silnici Palma - Valldemossa na Mallorce

Kontaktní informace

(+34) 971 611 800
Oficiální stránky
info@lafiore.com

Při silnici z Palmy do Valdemossy na Mallorce uvidíte na 11. kilometru v popisovaném směru vlevo nenápadnou stavbu a u ní parkoviště s auty. Nic nenapovídá účelu nízké budovy. Podle rozlehlých mandloňových sadů v okolí byste možná hádali, že se tato plodina tady zpracovává a balí na export. Nebo že se z ní vyrábí lahodná mandlovice. 

Kdepak.

Na okraji katastrálního území obce Esporles v podhůří Tramuntany na Mallorce pokračují v továrně Lafiore v dávné tradici výroby skla a křišťálu. Převažují technologické postupy foukaného skla. Kromě provozu si můžete prohlédnout rozsáhlou expozici a prodejnu a kdybyste si na místě koupi nedokázali rozmyslet, můžete nad výrobky a cenami přemýšlet doma u internetového obchodu. 

V Česku je podobným provozem sklárna v Harrachově. Na Mallorce ale nemají brusírnu a doplňkové provozy (pivovar a pivní lázně), zato však vyrábějí kromě skla také umělecké předměty ze dřeva. 

Provoz Lafiore není jedinou sklárnou na Mallorce. Jeden z dalších podniků se nachází u města Algaida a jmenuje se Gordiola. Její tradice sahá až do roku 1719. 



Umístění

GPS souřadnice

39°40'0.094"N, 2°38'25.339"E

Adresa

Ctra Valdemossa, 11. km
S ́Esgleieta
Esporles 07190

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
115 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Poblíž sklárny vede úzkorozchodná železniční trať Palma - Sóller. Vystupte na zastávce Sa Coma/Santa Maria a pak jděte asi 2 km pěšky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Kolem sklárny vede silnice Palma - Valldemossa, po níž jezdí pravidelná autobusová linka mezi těmito městy, přesněji řečeno její trasa je Palma, Estácio intermodal - Valldemossa - Port de Sóller. Má číslo 203

Příjezd osobním autem, parkování

Při sklárně se nachází velké parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Při sklárně se nachází velké parkoviště. 

Přístup pěšky

Do této části Mallorky nevedou turistické značky. Nejbližší značenou trasou je hřebenovka pohořím Tramuntana, která prochází vesnicí Esporles a Valldemossou. 

Příjezd na kole, parkování kol

V této části Mallorky nejsou speciální stezky pro kola. Silnice Palma - Valldemossa patří k oblíbeným komunikacím, jak se dostat z nížiny u Palmy do hor Tramuntany. 

Poznámky pro vozíčkáře

Sklárna je dobře přístupná pro vozíčkáře. Do provozu ale musíte vejít přes prodejnu, kde nejsou schody. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu