Soutok Dyje a Pulkavy

Geograficky zajímavé místo v Rakousku pár set metrů od ČR


Severozápadně od Laa an der Thaya najdeme geograficky zajímavé místo. Řeka Dyje (Thaya), která vzniká soutokem Moravské Dyje a Deutsche Thaya (Německé Dyje) několikrát teče přes státní hranici mezi Českem a Rakouskem. Na katastrálním území města Laa teče Rakouskem pouhých 1,5 km a právě zhruba uprostřed tohoto úseku přijímá zprava přítok říčku Pulkau (česky a poněkud zastarale zvanou jako Pulkavu). 

Soutok je v nížině na okraji lesa v místě, kde jsou obě řeky regulovány, napřímeny a sevřeny do ochranných hliněných hrází. Směrem na východ Dyje teče otevřenou krajinou a zhruba po 700 metrech vstupuje na území České republiky. Směrem na západ proti proudu je situace trochu jiná. Dyje tady teče sice regulovaným korytem, ale v lese, takže máte pocit toku alespoň trochu přírodního. Pokud byste se od popisovaného soutoku vydali proti toku Dyje, pak asi po 800 m přijdete na území ČR, odkud Dyje přitéká. 

Pulkau je v místě soutoku říčkou s malým průtokem. Pramení u vesnice Ludweishofen. Její tok se zpočátku vine mezi kopci v zaklesnutých meandrech, od města Pulkau začíná regulovaný napřímený úsek. Celková délka toku říčky Pulkau je 61 km. 

Značným problémem pro čistotu Pulkau je činnost chemické továrny na výrobu kyseliny citronové a dalších produktů společnosti Jungbunzlauer Austria AG v Pernhofenu, což je na katastrálním území města Laa. Továrna měla v minulosti zásadní vliv na (ne)kvalitu vody v Dyji a v nádržích Nové Mlýny. Stav se zlepšil po r. 1988, kdy rakouská strana v Pernhofenu vybudovala čističku odpadních vod. Současná situace není naší redakci známa. 


Podle:

Wayback Machine (archive.org), 9. 4. 2024

Naše lokality | Jungbunzlauer | Přístupnost, 9. 4. 2024

Pulkava (řeka) – Wikipedie (wikipedia.org), 9. 4. 2024


Umístění

GPS souřadnice

48°44'10.079"N, 16°20'54.502"E

Adresa

Laa an der Thaya 2136

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
180 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Laa vede železniční trať z Vídně (č. 902). Konečná stanice této trati je velmi blízko lázní Therme Laa. Z České republiky můžete veřejnou dopravou přijet pouze autobusy.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Laa k lázním Therme Laa. jede z Brna přes Pohořelice autobus č. 104. Jízdní řád je zde: http://www.idsjmk.cz/jrady/104.pdf.

Příjezd osobním autem, parkování

Až k soutoku lze dojet autem po úzkých asfaltkách z Laa. Poslední úsek od křižovatky 48°43'49.740"N, 16°20'49.576"E je nutno absolvovat po polní cestě, která je za mokra dobře sjízdná jen pro terénní automobily. Za sucha je průjezdná dobře. 

Auto můžete zaparkovat u soutoku u mostu na pravém břehu Dyje. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může přijet jen na křižovatku 48°43'49.740"N, 16°20'49.576"E

Přístup pěšky

Z Laa: místními silnicemi a z křižovatky 48°43'49.740"N, 16°20'49.576"E polní cestou. Asi 4 km. 

Z Dyjákovic: nejdříve po silnici na jih k Dyji a pak polní cestou po levém břehu. Posledních 800 metrů po polní cestě na území Rakouska. Asi 6,5 km. 

Z Hevlína: po silnici k Dyji a pak po hrázi na jejím levém břehu. Asi 3,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pěšky, vezměte si horská kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na most nad Dyjí se dostanete celkem bez potíží, ale polní cesty na protipovodňových hrázích už zvládnete jen s doprovodem nebo vůbec ne. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu