Studánka sv. Huberta

Hezký palouk se studánkou a skupinou mohutných jedlí poblíž Olomučan


R. 1937 profesor Josef Opletal nechal v polesí Olomučany vybudovat studánku sv. Huberta, patrona myslivců. Studánku najdete na malém palouku na červeně značené odbočce z turistické značky vedené po Hradské lesní cestě mezi Rudicí a Novým hradem. Na průčelí studánky je použit motiv sv. Huberta, který klečí před jelenem. Slabý pramen vyvěrá nad cestou, je podchycen a sveden do potrubí. Pokud je dlouhé období beze srážek, voda ve studánce vysychá. Za pozornost na palouku rozhodně stojí skupina mohutných jedlí s jedním opravdu mimořádným exemplářem a dále několik zajímavých exotických dřevin. Na jaře se palouk pokrývá velkým množstvím květů prvosenek.

Podle:

Truhlář, J. (2003): Památníky adamovských lesů, Primus Praha, s. 93



Umístění

GPS souřadnice

49°19'9.723"N, 16°39'40.984"E

Adresa

Olomučany 679 03

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Olomučany
Nadmořská výška
417 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávkou je Adamov zastávka. Odtud jděte cca 4,5 km po žluté značce k Máchovu pomníku a pak 200 m po červené k památníku Hradská lesní silnice. Část cesty vede do prudkého kopce. Od památníku jděte vlevo po červené k další křižovatce, kde uvidíte směrovku - odbočku z červené značky, která vás dovede ke studánce sv. Huberta. Úmyslně není popsána od železniční zastávky nejkratší cesta, ale putování přes zajímavá místa.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobus číslo 230 jezdí na lince Blansko – Olomučany. Nejbližší zastávkou je Olomučany, točna 2 km od studánky. Je to vhodné východiště pro výlet

Příjezd osobním autem, parkování

S osobním autem lze parkovat v omezené míře při autobusové zastávce Olomučany, točna (horní část Olomučan).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zájezdový autobus může parkovat při autobusové zastávce Olomučany, točna (horní část Olomučan).

Přístup pěšky

Blízko studánky sv. Huberta vede červená turistická značka Rudice – Nový hrad – Vranov a a také žlutá turistická značka AdamovMáchův pomníkBýčí skála.

Jděte od jižního (tedy horního) okraje obce Olomučany cca 1,2 km stále po lesní silničce. Dojdete kolem památníku Hradská lesní silnice k rozcestí U Kukačky. Zde se dejte po červeně značené odbočce z hlavní trasy.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesty na červené turistické značce jsou sjízdné na horských kolech, blízká lesní silnice z horního okraje Olomučan k Novému hradu je sjízdná i na silničním kole. Po Hradské lesní silnici vede cyklotrasa 5119. Odbočka z Hradské lesní silnice ke studánce sv. Huberta je sjízdná na horském kole.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je studánka sv. Huberta nedostupná.

Rady a tipy

K výletu doporučujeme časné jaro, abyste se mohli na palouku kochat prvosenkami, nebo říjen, kdy je nádherně zbarvené listí.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu