Údolí Jihlavy mezi Mohelnem a Templštejnem

Řeka teče mezi skalami malebnou krajinou


Řeka Jihlava se pod vodní nádrží Mohelno zahlubuje do terénu a tvoří nádherné meandry. Turisté a milovníci krajiny jsou tu nadšeni. Údolí je úzké, mnohde skalnaté, je porostlé listnatými nebo smíšenými lesy, které jsou blízké přírodnímu stavu. Ze skal se otevírají nádherné rozhledy. Nad řekou na pravém břehu je vyhledávaným cílem zřícenina hradu Templštejn, kterou koupil soukromý majitel a zpřístupňuje ji veřejnosti. 

Podrobněji o údolí píšeme v následujících heslech:

Mohelenská hadcová step a meandr Jihlavy zvaný Čertův ocas

Mohelnička

Biskoupský kopec

Výhled západně od Biskoupek

Na Babách

Velká skála u Biskoupek

Velký kačer

Zřícenina hradu Templštejn

Výhled do údolí Jihlavy nad táborem u hradu Templštejna

Civilizace je na tomto úseku řeky Jihlavy zastoupena jen několika soukromými chatami, zbytky mlýnů, na některých místech je možno ubytovat se na tábořištích nebo v chatových osadách. Luxus tu nečekejte, hotely chybí - a to je pro tento přírodní kraj nejspíše dobře. První chatový tábor Pod stepí najdete pod hrází vodní nádrže Mohelno, dále po proudu je přírodní tábořiště Fiola, kousek dál chatová osada téhož jména a konečně pod Templštejnem můžete hlavu složit pod stanem nebo v chatce ve velkém rekreačním středisku nazvaném příznačně - Pod Templštejnem. . 


Umístění

GPS souřadnice

49°5'31.729"N, 16°14'53.394"E

Adresa

Biskoupky, Jamolice 672 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Biskoupky na Moravě, Jamolice, Mohelno, Lhánice
Nadmořská výška
234 m.n.m. (dno údolí)
Základní číselné údaje
Nejzajímavější část údolí má délku asi 7 km. Relativní převýšení mezi dnem údolí a okolními kopci činí až 140 m.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Templštejn Přírodní rezervace Velká skála Přírodní památka Pustý mlýn

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice: Ivančice (konečná na slepé odbočce z trati Brno - Hrušovany nad Jevišovkou). Při cestě z Brna můžete také využít železniční stanici Tetčice na trati Brno - Jihlava a pak pokračovat autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Můžete jet buď linkou 423 na trase Rosice - Tetčice, žst. - Ivančice - Oslavany - Biskoupky - Mohelno. Vystupte v zastávce Biskoupky nebo Mohelno. Spoje na této lince navazují v Tetčicích na vlaky a o víkendech jsou přizpůsobeny pro dopravu kol.

Příjezd osobním autem, parkování

Jako výchozí místo pro výpravy do údolí Jihlavy můžete zvolit Biskoupky (nejrozumnější možnost - viz dále)nebo Mohelno. Také můžete jet po silnici podél Jihlavy k tábořišti Pod Templštejnem. Nesmí vás odradit úzká silnička a postupně se zhoršující povrch komunikace. Přímo pod hradem se špatně parkuje, proto přejeďte ocelový most a jeďte na levý břeh ke transformátoru nebo k závoře. 

Další možností příjezdu je silnice Mohelno - Dukovany, která křižuje údolí a na níž jsou omezené možnosti k zaparkování vozu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkujte buď v Biskoupkách nebo v Mohelnu. Pokud se rozhodnete jet od Ivančic po silnici podél řeky, musíte vůz nechat u lomu pod Biskoupkami, dál se nepouštějte, neotočili byste se. 

Přístup pěšky

Velmi doporučujeme nechat auto v Biskoupkách a jet autobusem č. 423 do Mohelna, sejít okolo Mohelenské stepi do údolí na červenou značku a po ní jít až pod Biskoupky (celkem 14 km). 

Příjezd na kole, parkování kol

Údolím vedená červená značka je na mnoha místech zcela nesjízdná pro kola. Jízdu po ní doporučujeme jen milovníkům poněkud dobrodružných výletů. 

Poznámky pro vozíčkáře

Většina lokalit v údolí je pro vozíčkáře nedostupná. Ale celkem hezký zážitek si vozíčkář může dopřát, když přijede autem do tábora Pod Templštejnem. Doprovod doporučujeme. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu