Kazatelna

Malebná pískovcová skalka ve Chřibech


Kazatelna je nevysoká skalka na úbočí stejnojmenného vrcholu (542 m.n.m.) při hlavním hřbetu v pohoří Chřiby. Je budována pískovci magurského flyšového pásma, jejichž vznik popisujeme v rámci hesla Kozel, což je skála tyčící se od Kazatelny cca 760 m téměř na západ. 

Pískovce na Kazatelně jsou hrubozrnné až střednězrnné, hlavními složkami horniny jsou minerály křemen, ortoklas a oba základní druhy slídy muskovit a biotit.

Skála Kazatelna je výrazně nesouměrná. Zatímco od přilehlého svahu činí výškový rozdíl mezi patou skály a vrcholem asi 2-3 m, směrem po svahu činí výška skály asi 8 m. 

Vzhledem k prvnímu rozměru je vrchol Kazatelny velmi snadno přístupný. Navíc tu byly vytesány schůdky a vrchol byl upraven, takže skutečně připomíná kazatelnu, jsou zde zřejmé i otvory pro ukotvení zábradlí. Tradice praví, že z Kazatelny měl vést řeč již v 9. století moravský arcibiskup Metoděj. Později kazatelnu údajně využívali mniši augustiniáni z nedalekého kláštera u kostela Svatého Klimenta a poté některá ze středověkých pronásledovaných sekt. Otázkou zůstává, zda se podaří pověsti o dávných kázáních potvrdit. Na vrcholu skály byl r. 1972 osazen ocelový dvouramenný kříž.

Okolní porosty jsou tvořeny především bukem lesním, menšinově pak dubem, habrem, javorem klenem a jilmem. Nad stezkou byly vysázeny smrk a modřín. Lesníci občas okolí skalky vymýtí, aby byl zachován zajímavý výhled z Kazatelny na zříceninu hradu Cimburk a na vodní nádrž Koryčany. 

Bylinám se v okolí skalky příliš nedaří, porost buku není příliš dobrým útočištěm pro vzácné druhy. Roste tu např. bažanka vytrvalá (Mercurialis perennis), samorostlík klasnatý (Actaea spicata) a kyčelnice cibulkonosná (Dentaria bulbifera). Na skále se uchytily mechorosty, ve štěrbinách roste např. lipnice hajní (Poa nemoralis) a kapradina puchýřník křehký (Cystopteris fragilis).

Protože se skalka Kazatelna nachází nedaleko od zříceniny hradu Cimburka a parkoviště U Křížku, chodí sem turisté docela v hojném počtu. 

Podle:

Demek J., Novák V. a kol. (1992): Vlastivěda moravská - Země a lid, Nová řada, svazek 1, Neživá příroda. Muzejní a vlastivědná společnost v Brně, s. 187.

Mackovčin P., Jatiová M. a kol (2002): Zlínsko. In: Mackovčin P. a Sedláček M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek II., AOPK ČR a EkoCentrum Brno, Praha.

https://nature.hyperlink.cz/kazatelna.php, 1. 12. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°5'45.253"N, 17°13'35.850"E

Adresa

Koryčany 768 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Koryčany
Nadmořská výška
525 m.n.m.
Základní číselné údaje
Přírodní památka byla vyhlášena na rozloze 0,44 ha v roce 1967.
Kategorie chráněného území
Přírodní památka Kazatelna

Přístup

Příjezd vlakem

Tradiční přechod Chřibů se začíná v železniční zastávce Bohuslavice u Kyjova na trati Brno - Veselí nad Moravou. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nedaleko skály Kazatelna vede sice silnice, po ní ale linkové autobusy nejezdí. Můžete dorazit například do Koryčan a výlet začít odtud, ale více doporučujeme použití osobního auta. 

Příjezd osobním autem, parkování

Při silnici Koryčany - Vřesovice, která překračuje hlavní hřbet Chřibů, najdete v nejvyšším bodě přírodní parkoviště a výchozí bod turistických cest. Místo se jmenuje U Křížku.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště U Křížku při silnici Koryčany - Vřesovice není příliš prostorné, místy jsou na něm značné nerovnosti. Pokud nenajdete vhodné místo k zaparkování vozu, musí řidič odjet do Koryčan nebo Vřesovic. 

Přístup pěšky

Z parkoviště při silnici Koryčany - Vřesovice: asi 2 km po červené značce východním směrem. 

Z Bohuslavic u Kyjova, žel. zast.: po červené značce východním směrem asi 11,5 km. 

Z Koryčan, náměstí: po žluté značce vystupte na hlavní hřbet Chřibů, od rozcestí Nad Zavadilkou jděte po červené. Celkem asi 8 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jízdu na kole po červené hřebenovce doporučujeme trénovaným borcům na horských kolech. Občas budete muset kola vést. Výjezd po silnici od Koryčan či od Vřesovic má převýšení přes 200 metrů. Od parkoviště ke skále je jízda po lesní cestě celkem snadná. Navíc od rozcestí U Křížku jižně od kóty Kazatelna vede dobře sjízdná lesní cesta. 

Poznámky pro vozíčkáře

Kazatelna není pro vozíčkáře dostupná. 

Rady a tipy

Doporučujeme návštěvu nedaleké zříceniny hradu Cimburk.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu