Javorův kopec

Místo nad Vírskou přehradou s mimořádně kvalitním výhledem


Javorův kopec je bočním vrcholem v masívu Horního lesa, kopce se známou rozhlednou na telekomunikační věži. Z Javorova kopce sice nepřehlédneme velkou část krajiny, výhled se otevírá jen jižním směrem, přesto sem stojí za to přijít kvůli nezapomenutelné atmosféře. 

Výhled se otevírá z louky od soukromé chaty, která je na Javorově kopci jediným obydleným místem. Pozornost příchozího turisty zcela určitě upoutá hluboké údolí Svratky, která si proráží cestu z Vysočiny do nížin u Brna a za ní se zvedající hřbety s poměrně značným relativním převýšením. 

Při pohledu z Javorova kopce si určitě všimnete, že vidíte málo sídel, ačkoli krajina pod vámi jich skrývá dost. Jsou však opravdu skryta v údolích, za lesy nebo terénními tvary. 

Občas na kopci můžete vidět paraglidisty. 

Podle:

https://www.turistika.cz/mista/javoruv-kopec/detail, 7. 11. 2018

http://www.virvudolisvratky.cz/2011/03/15/pohled-z-javorova-kopce/, 7. 11. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°35'10.686"N, 16°19'33.087"E

Adresa

Chlum-Korouhvice 592 65

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Chlum
Nadmořská výška
683 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční spojení je od Javorova kopce hodně daleko. Jsou to stanice Letovice na trati Brno - Česká Třebová, Bystřice nad Pernštejnem na trati Tišnov - Nové Město n .M. - Žďár nad Sázavou nebo Polička na trati Svitavy - Žďárec u Skutče. Do blízkosti Javorova kopce doporučujeme tedy přicestovat autobusem nebo autem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

 Do blízkého Rovečného jezdí autobusová linka z Brna-Králova Pole od železniční stanice přes Kunštát. Na místo se dostanete jak v pracovní dny, tak s nižší frekvencí spojů i o víkendu. Linkami z Bystřice nad Pernštejnem se do Rovečného dostanete jen v pracovní dny. 

Ještě bližší je vesnice Chlum, kam jezdí linka Vír - Dalečín. Ale spojení je mizerné - jen tři páry spojů v pracovní dny. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat téměř kdekoli můžete v Rovečném nebo na některých širších místech ve středu vesnice v Chlumu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkujte v Rovečném. V Chlumu byste měli problémy s místem pro vozidlo. 

Přístup pěšky

Blízko vyhlídkového místa na Javorově kopci vede modrá značka Vír - Rozhledna Horní les. Přímo k vyhlídkovému místu vede značená odbočka. Značena je ovšem velmi špatně (stav r. 2017). 

Příjezd na kole, parkování kol

Podle map má vést blízko vyhlídkového místa cyklotrasa 5218, její značení jsme ale v terénu při průzkumu r. 2017 neviděli. Na vyhlídku ale s terénním kolem dojet lze z blízké lesní cesty, která vede z Rovečného. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na místo se vozíčkář vzhledem k četným terénním překážkám nedostane. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu