Sokolie

Malebný vápencový vrchol se skalním městem v Malé Fatře


Sokolie je nádherný vápencový masiv ve slovenském pohoří Malá Fatra se skalnatým vrcholem (1171 m.n.m.) a strmými, rovněž skalnatými úbočími. 

Masív je ze severu a z východu ostře ohraničen údolím říčky Varínky (která na východě protéká soutěskou zvanou Vrátna dolina), ze západu údolím jejího přítoku potoka Bránice. Směrem na jih Malá Fatra od masivu Sokolie pokračuje sedlem Príslop k vrcholům Baraniarky (1270 m.n.m.), Kraviarske (1360 m.n.m.) k Veľkému Kriváni (1709 m.n.m.).

Masív Sokolie má ve vrcholových partiích charakter hřebene, který se táhne v délce přibližně 4,6 km přibližně ve směru západ - východ. Je zajímavý výrazným převýšením nad 600 metrů oproti všem okolním údolím, což z něj činí velehoru. Převažující horninou je vápenec a dolomit převážně druhohorního stáří (trias). 

Sokolie je turisty vyhledáváno především pro divokou přírodu se skalními věžemi a dalšími krásnými tvary, které byly vymodelovány díky erozi a díky specifickým vlastnostem vápence, který má tendenci nevytvářet údolí tvaru V, ale kaňony se strmými stěnami. 

Takovým kaňonem (na Slovensku je spíše užíváno označení "tiesňava") je Vrátna dolina ohraničující východ masivu Sokolie. Podotkněme, že Vrátnou dolinou se ale na Slovensku označuje nejen tento kaňon, ale i území jižně od něj, středisko letní i zimní turistiky. 

Masív je porostlý jedlo-bukovým lesem s příměsí borovice, tisu a dalších dřevin. V podrostu nalezneme velké množství keřů a bylin, mezi nimi též vzácné a ohrožené druhy. Nápadný je např. hořec Clusiův (Gentiana clusii). Ve skalách hnízdí mj. orel skalní a sokol stěhovavý. 

Masív je přístupný několika značenými turistickými trasami. U nich je třeba počítat s velkým převýšením, na některých trasách jsou i exponovaná místa jištěná umělými pomůckami, ale všechny terény průměrný turista zvládne zdolat. 

Z několika míst se v masivu Sokolie otevírají fantastické výhledy na velkou část Malé Fatry. 

Podle: 

https://sk.wikipedia.org/wiki/Sokolie?oldid=5451925, 29. 6. 2018

Malá Fatra, Vrátna, 1:50 000, turistická mapa, VKÚ Harmanec, 4. vydání
     


Umístění

GPS souřadnice

49°14'11.374"N, 19°1'2.216"E

Adresa

Terchová 013 06

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Terchová
Nadmořská výška
550 m.n.m. - 1171 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výškový rozdíl mezi dnem Vrátné doliny a vrcholem Sokolie činí 620 metrů. Výměra národní přírodní rezervace Tiesňavy je 841,55 ha. Poprvé byla vyhlášena r. 1967.
Kategorie chráněného území
Národný park Malá Fatra Národná prírodná rezervácia Tiesňavy

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližšími železniční stanicí dobře použitelnoui pro přístup do oblasti Veľkého Rozsutce je Žilina (odsud dál doporučujeme pokračovat autobusem).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem do zastávky Terchová, Vrátna, Starý dvor. 

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme vůz nechat buď na parkovišti Starý dvor nebo v Tiesňavách. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro příjezd autem. 

Přístup pěšky

Na Sokolie vede několik výstupových cest, doporučujeme tento okruh:

Starý dvor - Tiesňavy (po silnici) - Malé nocľahy (strmý výstup po modré) - Sokolie, vrchol (strmý výstup po žluté) - sedlo Príslop (strmý sestup po žluté) - Starý dvor (sestup po modré). Asi 7 km, ale vyhraďte si alespoň 4 hodiny. 

Příjezd na kole, parkování kol

Hřeben Sokolie není pro cyklisty dostupný. 

Poznámky pro vozíčkáře

Hřeben Sokolie není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu