Dívčí kámen

Hezká vyhlídka nad Lovětínskou roklí u Třemošnice


Dívčí kámen je mimořádně hezká vyhlídka nad Lovětínskou roklí u hradu Lichnice v Železných horách. Rokle vznikla hloubkovou erozí ve starých rulách, kdy se vlivem tektonických pohybů od konce druhohor začala nad okolní úroveň podél zlomu zvedat kra Železných hor. Zlomová linie je v terénu výrazně znatelná i pro laika. Její průběh kopíruje severozápadní svah Železných hor. Kru ale stačily erozí při jejím současném zdvihu "prořezat" dva vodní toky. Prvním byl tok ve dnešní Hedvičině rokli (tekla tudy Chrudimka, ta ale svůj tok u Seče obrátila vlivem tektonického zdvihu k severu, dnes v Hedvičině rokli teče mnohem menší místní potok), druhý ve dnešní Lovětínské rokli.  

V Lovětínské rokli vystupuje výběžek rul v podobě rozlehlé skály, lemované suťovými poli. Právě nad nejpůsobivější místo můžete vyjít nad levou stranu rokle a kochat se výhledem na skály pod vyhlídkou i proti ní. Na české poměry působí také impozantně převýšení mezi vyhlídkou a dnem rokle. Je to přibližně 120 m. Velmi působivé jsou také balvany, které vznikly mrazovým zvětráváním skal.

Cestu od silnice k vyhlídce lemují krásné staré buky.

Podle:

http://lokality.geology.cz/1601, 4. 2. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°52'52.549"N, 15°35'13.163"E

Adresa

Podhradí
Třemošnice 538 43

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Podhradí v Železných horách
Nadmořská výška
470 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výškový rozdíl mezi vyhlídkou a dnem údolí je asi 120 m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Železné hory Národní přírodní rezervace Lichnice

Přístup

Příjezd vlakem

Nedaleká Třemošnice je konečnou stanicí na místní trati z Čáslavi. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přes blízké Podhradí jezdí jen jedna autobusová linka, a to v pracovní dny, výjimečně o víkendu (v turisticky nevyhovujícím čase). Pokud se vám podaří touto linkou do Podhradí přijet, pak vystupte v zastávce Třemošnice, Podhradí. K vyhlídce se dostanete hned od čekárny směrem do lesa. 

Naštěstí jihovýchodně od obce po silnici II. třídy jezdí autobusů víc, některé i o víkendu. Zastávka se jmenuje Třemošnice, Podhradí, odb. a dostanete se sem z Pardubic, Chrudimi, Heřmanova Městce, Seče a samozřejmě i z Třemošnice.

Příjezd osobním autem, parkování

 Pod zříceninou Lichnice je rozměrově velmi malé parkoviště. Pokud zde není místo, musíte parkovat mimo zástavbu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vedoucí zájezdu musí nechat účastníky akce nechat vystoupit pod zříceninou nebo u vyhlídky a poslat vůz parkovat mimo zástavbu. 

Přístup pěšky

Jděte od parkoviště k autobusové zastávce na severním konci vesnice a zde odbočte doleva do lesa. Na vyhlídce dbejte na osobní bezpečnost. Přístup je velmi "přírodní". 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola musíte nechat u autobusové zastávky.  

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu