Vyhlídka U Pyramidy a Fabiánova zahrádka

Úchvatný výhled a krásná přírodní zákoutí v Brdech


Názvem U Pyramidy je míněn severní, nižší vrchol hory Plešivec v Brdech (či v Hřebenech, pokud budeme přemýšlet čistě geograficky). Je také severní výspou někdejší rozsáhlého plešiveckého hradiště

Zatímco hlavní vrchol Plešivce je v podstatě nezajímavý (je to jen nevýrazná kóta v lese) západní výspa zvaná Čertova kazatelna a vrchol U Pyramidy jsou hojně vyhledávány, protože jsou tvořeny křemencovými skalami a je z nich daleký výhled. 

Od Pyramidy se daleko podíváte zejména západním směrem, k severozápadu a severu. 

Pokud budete mít opravdu štěstí na počasí, pak v západním směru za obcí Podluhy uvidíte vrchol Radeč (vzdálenost 23 km), za Hořovicemi vrch Vladař u Žlutic (63 km) a směrem na sever za Zdicemi nejvyšší vrchol Českého středohoří Milešovku (83 km). 

Na Plešivci U Pyramidy sídlí dobrý duch Brd Fabián. Nevešel sice v tak všeobecnou známost jako Krakonoš, například nevystupoval ve večerníčku, ale mezi lidem pod Brdy je znám jako ochránce kraje. 

Původ fabiána (všimněte si malého f na začátku slova) je v prostých smrkových šiškách, z nichž si lidé zhotovovali figurky vousatých lesáků s fajfkou v ústech, s flintou přes rameno a se sukovicí v ruce. Figurky obložené mechem si lidé vystavovali v oknech nebo je dávali mezi džbánky a talíře. Lidovým soškám říkali fabiáni a za první republiky je dokonce někteří umělci vyráběli na zakázku. 

V Brdech se ale v pověstech vyskytuje i Fabián s velkým F. Údajně sídlí na vrchu Baba nad Hostomicemi a jeho jméno vzniklo zkomolením jména Babí Jan. K vrcholu Baby, jak už je v Brdech obvyklé, se váže pověst. Podle ní na vrcholu Baby stával hrad a v něm sídlil rytíř Fabián, který si na své sídlo dovedl novou manželku. Brzy poté se v okolním lese usídlila zlá čarodějnice, bývalá Fabiánova milenka, která se chtěla pomstít. Jedné bouřlivé noci se jí podařil zlý úmysl, hrad na Babě zmizel z povrchu zemského a Fabián se stal duchem. Ale dobrým duchem. Předělat na zlého se ho čarodějnici nepodařilo. A proto, jak tvrdil r. 1882 archeolog Břetislav Jelínek "Fabián vždy po sedmi letech přichází a dobrou úrodu přináší". Jen občas na Fabiána přichází smutná nálada a pak se v lesích ozývá jeho smutné houkání a stává se z něj Hejkal. 

Není dobré Fabiána pokoušet zlými činy. Když pasáci kdysi zahoukali jako Fabián, krávy se jim rozutekly a museli je hodně dlouho hledat. Nehodná stará paní si sedla v lese na pařez na cvočky. Hádejte, kdo je tam nasypal? Fabián! 

Na Plešivci U Pyramidy měl Fabián svoji zahrádku, kde pěstoval léčivé byliny. Problém je v tom, že jeho rostliny byly neviditelné, takže i kdybyste se dnes pokoušeli o jejich nalezení, máte smůlu. Ale k vrcholu U Pyramidy na Fabiánovu zahrádku se jděte podívat. Tamější les je opravdu krásný, blíží se pralesu, jsou v něm mladé i staré stromy s bohatým podrostem a také s borůvkami. Ani není divu, že si tato místa oblíbili trampové. 

Podle:

Čáka, J. (1986): Toulání po Brdech, Středočeské nakladatelství a knihkupectví v Praze, s. 75




Umístění

GPS souřadnice

49°48'53.134"N, 13°59'15.810"E

Adresa

Rejkovice
Jince 262 23

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rejkovice
Nadmořská výška
643 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výškový rozdíl mezi vrcholem U Pyramidy a údolím Litavky činí 310 metrů.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte např. do žel. zast. Rejkovice nebo žst Lochovice na trati Zdice - Protivín. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusu je v sedle Klínek a jmenuje se Jince, Plešivec. Dostanete se sem z Hostomic nebo z Jinců. Spojů je ale málo. Podobná situace je ve vesnici Lhotka. Pokud se vám spojení autobusy nehodí a nemáte auto, pak musíte do oblasti Plešivce dojít pěšky.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v sedle Klínek. Místo na vyústění polní cesty na silnici Hostomice - Jince je ale často zcela zaplněné auty. Auto můžete také nechat ve Lhotce. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze v sedle Klínek. Místo na vyústění polní cesty na silnici Hostomice - Jince je ale často zcela zaplněné auty. Doporučujeme účastníky akce v sedle Klínek nechat vystoupit, jít s nimi přes Plešivec a poslat bus čekat do Lhotky. 

Přístup pěšky

Ze sedla Klínek: jděte k severu po červené značce kolem partyzánského památníku a pak do vrcholových partií na Čertovu kazatelnu v závěru v souběhu se zelenou značkou. Cca 2 km výstup. Pak jděte ještě k severu po červené značce ještě asi 1 km. 

Z Rejkovic, žel. zast.: výstup (místy prudký) po zelené značce asi 2,5 km. V závěru v souběhu s červenou. Pak jděte ještě k severu po červené značce ještě asi 1 km. 

Ze Lhotky: po žluté ke Smaragdovému jezírku, pak výstup (místy prudký) po zelené značce, celkem asi 3 km. Pak jděte ještě k severu po červené značce ještě asi 1 km.  

Z Lochovic, žst: po červené, výstup, místy prudký. Asi 4,5 km. Po dalším 1 km dojdete na Čertovu kazatelnu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Plešivec není hora typická pro jízdu na kole. Všechny turisticky značené trasy jsou ale na horském kole sjízdné. Často při výjezdu budete muset kola vést a při sjezdu dávat velký pozor na bezpečnost.

Poznámky pro vozíčkáře

Vrcholové partie na Plešivci nejsou pro vozíčkáře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu