Coves d´Artà

Mohutná jeskyně na východním pobřeží Mallorky

Kontaktní informace

+34 971 841 293
Oficiální stránky
info@cuevasdearta.com

Jeskyně Coves d´Artà patří k nejkrásnějším přírodním jevům na Mallorce. Její návštěvu si nenechte ujít. Pokud jste rodina, budete sice možná překvapeni souhrnnou výší vstupného, ale vzhledem k velkému zážitku doporučujeme o penězích nepřemýšlet. 

Ostrov Mallorca je geologicky složen výhradně z vápenců. Na východním pobřeží tvoří v některých místech až 320 m vysoké masívy, v nichž jsou vyvinuty podzemní krasové jevy. Vznikly způsobem, který popisujeme v kapitole o vápencích, na jiném místě se dočtete o tom, jak vznikají krápníky. Jeskyně Coves d´Artà má původ na výrazné tektonické linii, o její modelaci do tvarů mohutných dómů se postarala podzemní tekoucí voda i voda prosakující z povrchu přes silnou vrstvu vápencového masívu. 

Monumentální, zdaleka viditelný vchod do Coves d´Artà najdete na konci slepé silnice nad rekreačním městečkem Canyamel. Impozantní, obrovský převis poskytuje stín při čekání na prohlídku. Je odsud fantastický výhled na moře a na blízký záliv. 

Jeskyni nepochybně využívali dávní obyvatelé Mallorky, nápisy uvnitř jsou ze 16. a 17. století, výzkumu se jako první ujal duchovní Juan Garau y Serra v 19. století. 

Celá jeskyně je v podstatě tvořena jedinou obrovskou dutinou, jejíž jednotlivé dílčí části se různě jmenují: Vstupní hala, Síň sloupů, Sál královny sloupů, Peklo, La Gloria, Místnost obra Fina, Síň vlajek, názvy si koneckonců můžete vymýšlet sami. Všechny prostory překvapí svými obřími rozměry a neobyčejně bohatou krápníkovou výzdobou. Zcela jedinečné jsou krápníkové sloupy, v některých dómech všudypřítomné. V krápnících si můžete představit lidské bytosti, fantastické příšery, zvířata nebo rostlinné tvary. 

Zhruba v první třetině prohlídkového okruhu je instalována světelná show, kdy návštěvníci obdivují barevně nasvícené krápníky za doprovodu sugestivní hudební skladby. 

Naprostou lahůdkou jsou závěrečné metry, kdy návštěvník obřím portálem opustí placený prostor a před ním se otevře široký výhled na modré moře rámované zelenými lesy. 

V jeskyni je průměrná teplota 18°C a vlhkost 80%. Při prohlídce průvodci mluví obvykle španělsky, anglicky, německy a francouzsky. 

Otevřeno:

Obvykle 10 - 17 hod.

Základní vstupné: 15 euro (stav r. 2021). 

Podle:

| situace Jeskyně Artà (cuevasdearta.com), 28. 1. 2022




Umístění

GPS souřadnice

39°39'21.768"N, 3°27'3.551"E

Adresa

Canyamel
Capdepera 07580

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 20 m.n.m.
Základní číselné údaje
Nejvyšší stalagmit v jeskyni měří 17 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem lze jet z Palmy do Manacoru. Odtud pokračujte autobusem 411. K jeskyni se ale tím jen přiblížíte. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přímo k jeskyni nejezdí žádná linka autobusové dopravy. Žádný autobus nejezdí ani do blízké vesnice Canyamel. Nejbližší použitelná zastávka je až ve městě Artà (bus z Manacoru č. 411)

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte např. z města Artà silnicí ve směru na Canyamel, ale na křižovatce 39°40'16.306"N, 3°24'23.552"E se dejte vlevo. Po této silnici jeďte až na parkoviště na jejím konci. Jsou dvě: jedno malinkaté přímo před jeskyní, druhé asi 200 m před ní. Dost místa je vždy na předsunutém parkovišti. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Až k jeskyni nejezděte, neotočili byste se zde. Bus nechte na předsunutém parkovišti. 

Přístup pěšky

V blízkosti jeskyně nejsou žádné značené trasy. Doporučujeme přijet autem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd autem. 

Poznámky pro vozíčkáře

Jeskyně není upravena pro návštěvu vozíčkářů. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu