Vápenná pec u Zblovic

Technická památka u malého ložiska vápence


U obce Zblovice na západní periferii Jihomoravského kraje stojí u malého ložiska vápence technická památka, stará pec na jeho pálení. 

Obec je známa podle první písemné zmínky z r. 1349 pod názvem Příblovice. Byla založena pány z hradu Bítova, Lichtenburky. Lom na vápenec již tehdy nejspíše existoval a poskytoval surovinu pro stavby v širokém okolí. Název obce byl patrně odvozen od nástroje na vybírání vápna z pece, který se nazýval přiblo. Na vysvětlení změny názvu na současný existuje jen hypotéza, podle které po požáru vesnice z ní nebylo ani zbla (tedy nic). 

Písemný zápis z roku 1809 tvrdí, že u lomu existovalo pět vápenných pecí. Protože okolí je na ložiska vápence chudé, má se za to, že ložisko ve Zblovicích zásobovalo mj. stavbu zámků ve Vranově nad Dyjí a v Uherčicích, ale také novostavbu přestěhované obce Bítov po zatopení staré zástavby vodami Vranovské přehradní nádrže. 

Pec ve Zblovicích je zachovaným torzem vápenné pece o vnitřním průměru asi 5 m a výšce 7 m. Vyzděna je z pálených cihel a z kamene, je na ní zachována ještě částečně původní omítka. Obepnuta je historickými kovanými pásy. 

Do pece se vápenec navážel shora po náspu, který se nezachoval. V peci se vápno pálilo v 19. století. Roku 1934 kupuje od bítovského barona Gregora Haase starou vápenku (několik metrů východně od zachované pece) pan Reinhold Hollmann, současně si pronajímá pozemek, na němž dnes stojí pec. Sám se ale nechal zaměstnat na bítovském velkostatku a vápno pálil p. Václavek z Velkého Dešova. 

Roku 1945 připadla pec státu jakožto německý majetek. Pak se o ni dlouhá léta nikdo nestaral, opravena byla až v 21. století. Je to cenný důkaz o pálení vápna v nekrasové oblasti, daleko od tradičních center jeho výroby.


Podle:

Informační tabule na lokalitě, září 2023.


Umístění

GPS souřadnice

48°57'44.529"N, 15°42'34.814"E

Adresa

Zblovice 671 07

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Zblovice
Nadmořská výška
480 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pec je vysoká asi 7 metrů, její vnitřní průměr je 5 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Turisté mířící do Zblovic, Dešova a do jejich okolí se musejí připravit na to, že tato oblast je dopravně velmi odlehlá. Nejbližší vlaková stanice se jmenuje Šumná.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusové linky 830 se jmenuje Zblovice  Linka jezdí z Vranova nad Dyjí přes Šumnou, obecní úřad a pak míří do Bítova, některé spoje dál přes Zblovice do Lubnice. Provoz na ní je v pracovní dny poměrně hustý, o víkendu počítejte jen s několika spoji. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete nechat na rozcestí U křížku. Pokud nebude příliš mokro, můžete autem přijet až k peci. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus můžete nechat na rozcestí U křížku

Přístup pěšky

Blízko vápenné pece vede modrá značka Bítov - Dešov a také žlutá značka, která míří ze Zblovic na severovýchod. Z křižovatky těchto značek U křížku jděte na severozápad cca 450 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pro pěší. Po blízké silnici vede cyklotrasa 5011. 

Poznámky pro vozíčkáře

K vápenné peci buď můžete přijet autem nebo se sem dopravíte z rozcestí U křížku s pomocí fyzicky dobře vybaveného doprovodu. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu